В Україні презентували Центр протидії дезінформації при РНБО. Він керуватиме боротьбою з російською пропагандою

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Україні презентували Центр протидії дезінформації при РНБО. Він керуватиме боротьбою з російською пропагандою

Christoph Scholz / Flickr

В Україні презентували Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони, який збиратиме й аналізуватиме неправдиві новини та пропаганду, що поширює Росія, для оцінки їхнього впливу та організованого реагування на можливі загрози.

Презентацію провела 6 квітня в онлайні керівниця центру Поліна Лисенко, повідомляє кореспондент «Бабеля».

Центр працюватиме у воєнному, екологічному, економічному, науково-технологічному та соціальному напрямах, у сфері боротьби зі злочинністю та корупцією, зовнішньої та внутрішньої політики, охорони здоров’я та інфраструктури.

Мета центру — «створити цілісну політику держави з протидії інформаційним загрозам», що включає боротьбу з пропагандою, дезінформацією й операціями впливу.

Центр розроблятиме системи комунікацій між державними установами для оперативного реагування на інформаційні загрози, а також працюватиме на створення позитивного іміджу України та підвищення медіаграмотності громадян.

Структурно центр складатиметься з підрозділів моніторингу інформації, аналітики та прогнозування, формування єдиної інформаційної політики, а також реагування на інформаційні загрози нацбезпеці.

Організація роботи виглядає наступним чином. На першому етапі збиратимуть інформацію як з відкритих джерел, так і з джерел з обмеженим доступом. Далі аналітичний департамент оброблятиме дані та надаватиме висновок про загрози, а також моделюватиме розвиток ситуації й розроблятиме шляхи їх вирішення.

Водночас Центр протидії дезінформації презентував голова Офісу президента Андрій Єрмак на зустрічі з представниками країн «Великої сімки», Євросоюзу та НАТО. Про це йдеться на сайті президента.

За його словами, Україна стала «полігоном і центром дезінформації», яка надходить з Росії та зачіпає не лише питання окупованих територій, але «практично всі сфери життя».

«Хочемо, щоб наша протидія та профілактика захищала не тільки нас, але й наших партнерів. Думаю, що кожна країна має свій сумний досвід дезінформації, яку розповсюджує РФ», — сказав він.