МВС Молдови заявило про першого затриманого у справі викрадення судді Чауса: Це були іноземці, вже перетнули кордон з Україною

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МВС Молдови заявило про першого затриманого у справі викрадення судді Чауса: Це були іноземці, вже перетнули кордон з Україною

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Міністерство внутрішніх справ Молдови заявило про першого затриманого у справі ймовірного викрадення у Кишиневі українського екссудді Миколи Чауса, якого в Україні звинувачують у хабарництві та розшукує Інтерпол.

Про це повідомив глава МВС країни Павел Войку, якого цитує NewsMaker.

За його словами, Чауса викрали іноземні громадяни, вони вже покинули країну, перейшовши молдовсько-український кордон. Переписка організаторів викрадення, додає Войку, велася українською мовою.

Але ні ім’я затриманого, ні громадянства ймовірних викрадачів екссудді — у МВС поки не називають.

Войку наголосив, що правоохоронці продовжують розслідування обставин, і їм вже вдалося встановити частину організаторів викрадення. Проте, додає він, поки рано говорити про звинувачення. «Але ми вже знайшли авто, якими користувалися викрадачі, зібрали відбитки пальців, знайшли їхнє листування, встановили деяких викрадачів і їхній маршрут», — наголосив Войку.

Глава МВС також зазначив, що молдовські правоохоронні органи планують звернутися до українських колег в міжнародний розшук.

Молдовський телеканал Publika оприлюднив кадри відео моменту ймовірного викрадення Чауса (з 00:37).

  • 3 квітня адвокати екссудді Дніпровського райсуду Києва Чауса повідомили про його викрадення. За їхніми словами, Чауса викрала у центрі столиці Молдови група озброєних людей і вивезла у невідомому напрямі. Президент Молдови Санду закликала спецслужби надати розʼяснення щодо викрадення.
  • За місяць до цього, 3 березня, Верховний суд Молдови відмовився надати Чаусу політичний притулок. У САП після цього заявили, що тепер суд першої інстанції Молдови продовжить слухання справи про екстрадицію судді. В Україні судді загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.
  • Нагадаємо, у серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти Чауса — слідство встановило, що суддя отримав хабар $150 тисяч готівкою, з яких $80 тисяч сховав у дволітровій банці. Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли — через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав зʼявлятися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук. 6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Соломʼянський суд дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук у листопаді 2016 року, а за кілька місяців — 1 березня 2017 року — суддю затримали в Кишиневі.
  • У липні 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Молдова сприятиме екстрадиції Чауса, але відтоді екссуддя залишався за кордоном.