Санду відреагувала на викрадення українського судді Чауса: вимагає у спецслужб розʼяснень «тривожного зникнення»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Санду відреагувала на викрадення українського судді Чауса: вимагає у спецслужб розʼяснень «тривожного зникнення»

Facebook / Maia Sandu

Президент Молдови Майя Санду вимагає розʼяснення від Міністерства внутрішніх справ та Служби інформації й безпеки щодо викрадення у Кишиневі українського екссудді Дніпровського суду Києва Миколи Чауса.

Про це вона заявила у Facebook.

«Неприпустимо, щоб у Молдові зникали люди — незалежно від того, чи є вони громадянами нашої країни та чи доведена їхня вина у злочині», — наголосила Санду.

Вона вимагає від МВС та СІБ негайних дій та розʼяснень «тривожного зникнення» іноземця в Молдові.

Зазначимо, 3 квітня адвокати Чауса повідомили про викрадення екссудді. За їхніми словами, Чауса викрала у центрі столиці Молдови група озброєних людей і вивезла у невідомому напрямі.

За місяць до цього, 3 березня, Верховний суд Молдови відмовився надати Чаусу політичний притулок. У САП після цього заявили, що тепер суд першої інстанції Молдови продовжить слухання справи про екстрадицію судді. В Україні судді загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

Справа Чауса

Микола Чаус — суддя Дніпровського районного суду Києва. У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти нього — слідство встановило, що суддя отримав хабар $150 тисяч готівкою, з яких $80 тисяч сховав у дволітровій банці. Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли — через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав зʼявлятися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Соломʼянський суд дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук у листопаді 2016 року, а за кілька місяців — 1 березня 2017 року — суддю затримали в Кишиневі.

У липні 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Молдова сприятиме екстрадиції Чауса, але відтоді екссуддя залишався за кордоном.