Молдова остаточно відмовилася надати притулок українському судді-втікачу Чаусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Молдова остаточно відмовилася надати притулок українському судді-втікачу Чаусу

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови відмовила в наданні політичного притулку українському судді Миколі Чаусу, який з 2016 року переховується в цій країні.

Таке рішення суд ухвалив 3 березня, повідомляє Укрінформ з посиланням на молдовські ЗМІ.

На території Молдови Чаус спочатку перебував нелегально — нібито під патронатом держбезпеки країни, а згодом офіційно здався місцевій владі.

Адвокати Чауса тоді подали прохання про надання політичного притулку, але в жовтні 2017 року тодішній президент Молдови Ігор Додон відмовив йому в цьому. Проте Чаус оскаржив це рішення в суді. Розгляд тривав понад два роки, тепер суд виніс остаточний вердикт.

В. о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук повідомив, що тепер суд першої інстанції Молдови продовжить слухання справи про екстрадицію Чауса. Грищук вважає, що за оптимістичним прогнозом розгляд справи може тривати близько року.

Хто такий Чаус?

Микола Чаус — суддя Дніпровського районного суду Києва. У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти нього — слідство встановило, що суддя отримав хабар $150 тисяч готівкою, з яких $80 тисяч сховав у дволітровій банці. Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли — через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав зʼявлятися на допити в НАБУ, і його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Соломʼянський суд дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чаусав розшук у листопаді 2016 року, а за кілька місяців — 1 березня 2017 року — суддю затримали в Кишиневі.

У липні 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Молдова сприятиме екстрадиції Чауса.

Раніше молдовські ЗМІ публікували кадри з Чаусом, який прогулювався в Кишиневі в оточенні охорони. В Україні судді загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.