У Молдові невідомі викрали суддю-втікача Чауса, якого розшукує Інтерпол

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Молдові невідомі викрали суддю-втікача Дніпровського райсуду Києва Миколу Чауса, якому Верховний суд Молдови остаточно відмовив у наданні політичного притулку.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі його адвокат Ростислав Кравець.

«Зателефонувала з Кишинева дружина мого колишнього клієнта, екссудді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, і повідомила, що її чоловіка там викрали. Вона попросила допомоги у всіх, хто може вплинути на цю ситуацію», — написав він.

За словами Кравця, поліція Молдови вже почала розслідування.

Як уточнив інший адвокат Чауса — Юліан Балан — екссуддю у центрі столиці Молдови викрала група озброєних людей і вивезла у невідомому напрямі.

Інформацію про викрадення людини вдень 3 квітня підтвердила прессекретар поліції Кишинева Наталя Статі у коментарі молдовському агентству Newsmaker. Водночас вона не назвала прізвище потерпілого.

«Чоловіка у віці 54 років викрали три людини. Інцидент стався біля житлового будинку в столичному секторі Центр. Поліцію сповістили о 13:15. Зараз органи слідства зʼясовують обставини того, що сталося, порушено кримінальну справу», — розповіла вона.

Справа Чауса

Микола Чаус — суддя Дніпровського районного суду Києва. У серпні 2016 року НАБУ порушило справу проти нього — слідство встановило, що суддя отримав хабар $150 тисяч готівкою, з яких $80 тисяч сховав у дволітровій банці. Однак без рішення парламенту відразу затримати суддю не змогли — через суддівський імунітет. Згодом Чаус перестав зʼявлятися на допити в НАБУ, його оголосили в розшук.

6 вересня того ж року Верховна Рада зняла недоторканність з Чауса, а Соломʼянський суд дозволив його затримати. Інтерпол оголосив Чауса в розшук у листопаді 2016 року, а за кілька місяців — 1 березня 2017 року — суддю затримали в Кишиневі.

У липні 2019 року президент України Володимир Зеленський заявив, що Молдова сприятиме екстрадиції Чауса.

3 березня 2021 року Верховний суд Молдови відмовився надати Чаусу політичний притулок. У САП після цього заявили, що тепер суд першої інстанції Молдови продовжить слухання справи про екстрадицію судді. В Україні судді загрожує позбавлення волі на термін від 8 до 12 років.

Раніше молдовські ЗМІ публікували кадри з Чаусом, який прогулювався в Кишиневі в оточенні охорони.