У Мʼянмі хунта повністю вимкнула інтернет

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Мʼянмі хунта повністю вимкнула інтернет

Hkun Lat / Stringer

Військова хунта Мʼянми на тлі масових протестів відключила всі послуги бездротового інтернету. На який термін — невідомо. Про це повідомляє CNN.

Демонстранти, які виступають за демократію та проти військового уряду, протягом майже двох місяців неодноразово заповнювали вулиці по всій країні на знак протесту. Військові відповіли на протести кривавим розгромом. За даними правозахисної групи «Асоціація допомоги політичним вʼязням» (AAPP), хунта вбила щонайменше 550 людей (серед них є і діти).

Міністерство звʼязку отримало наказ від керівництва країни припинити надавати послуги доступу до інтернету. Напередодні клієнти телекомунікаційної компанії Ooredoo отримали повідомлення, в яких ішлося, що послуги бездротового звʼязку будуть зупинені до подальшого повідомлення. Директива була датована 1 квітня. Більшість клієнтів у Мʼянмі підключаються до інтернету через послуги бездротової передачі даних, тому після блокування в інтернет зайти зможуть тільки ті, у кого є фізичне підʼєднання.

У відповідь на це демократичні групи почали ділитися радіочастотами та офлайн-програмами, що працюють без зʼєднання з мережею, і радять комунікувати через SMS.

Зазначимо, що у країні періодично блокують соцмережі та мобільний звʼязок, аби учасники акцій протесту не координувались.