КДБ Білорусі вніс Тихановську і Латушка у список причетних до тероризму — вимагатиме їхньої екстрадиції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
КДБ Білорусі вніс Тихановську і Латушка у список причетних до тероризму — вимагатиме їхньої екстрадиції

Natalia Fedosenko / Contributor

Комітет державної безпеки Білорусі вніс лідера опозиції Світлану Тихановську та ще 17 громадян Білорусі, які перебувають за кордоном, до переліку осіб, причетних до терористичної діяльності.

Про це повідомили на сайті відомства.

У список, зокрема, потрапили член президії Координаційної ради білоруської опозиції Павло Латушко та колишні силовики — ексспівробітник спецпідрозділу «Алмаз» Міністерства внутрішніх справ Ігор Макар, колишній слідчий Слідчого комітету і один з творців проєкту BYPOL Андрій Остапович.

У КДБ повідомили, що всіх 18 осіб оголошено в міжнародний розшук. Також підготували документи про екстрадицію Тихановської та Латушка з Литви і Польщі відповідно.

Нагадаємо, наприкінці березня Генпрокуратура Білорусі порушила проти Тихановської та проєкту колишніх білоруських силовиків BYPOL кримінальну справу про «підготовку акту тероризму».

  • Протести в Білорусі проти Лукашенка тривають із серпня 2020 року. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Найактивніші протести були з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті й отримали покарання за рішенням суду. Понад 400 людей уже засуджені. 290 осіб у Білорусі визнані політичними вʼязнями.
  • 26 березня білоруська опозиція оголосила про новий сценарій протестів, мета якого — дезорієнтувати силовиків.