У Білорусі проти Тихановської та об’єднання силовиків BYPOL порушили справу за «підготовку акту тероризму»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти опозиціонерки Світлани Тихановської — про «підготовку акту тероризму».

Про це повідомив генпрокурор Андрій Швед, пише БелТа.

«Генеральною прокуратурою на підставі матеріалів, наданих Комітетом державної безпеки і МВС, щодо Тихановської та учасників так званої ініціативи BYPOL порушено кримінальну справу за підготовку акту тероризму організованою групою за ст. 289 Кримінального кодексу», — заявив він.

За словами Шведа, опозиціонери кілька днів тому нібито намагалися вчинити вибухи та підпали на території Мінська та інших міст Білорусі.

«Затриманий на місці злочину громадянин Малейчук вже дав свідчення про організаторів і учасників теракту», — додав білоруський генпрокурор.

Також у Генпрокуратурі запевнили, що організатори теракту планували звинуватити представників органів державної влади «у здійсненні дій, що створюють небезпеку загибелі людей».

Наразі кримінальну справу передали до слідчого управління Комітету державної безпеки (КДБ), якому також доручено «негайно організувати» міжнародний розшук підозрюваних і підготувати документи до відповідних органів Литви та Польщі про їх екстрадицію для притягнення до кримінальної відповідальності.

  • Протести в Білорусі проти Лукашенка тривають від серпня 2020 року. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • Найактивніші протести були з 9 до 11 серпня, коли силовики затримали найбільше людей. Багато з них були побиті й отримали покарання за рішенням суду. Понад 400 людей уже засуджені. 290 осіб у Білорусі визнано політичними вʼязнями.
  • 26 березня білоруська опозиція оголосила про новий сценарій протестів, мета якого — дезорієнтувати силовиків.