BBC: Росія витратила мільярди рублів на ізоляцію людей, які зустрічаються з Путіним

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
BBC: Росія витратила мільярди рублів на ізоляцію людей, які зустрічаються з Путіним

Пресслужба президента російської федерації

Управління справами президента Росії отримало з резервного фонду уряду 6,4 мільярда рублів (близько $60,8 мільйона) «на заходи проти поширення коронавірусу», з яких 1,2 мільярда рублів ($15,8 мільйона) витратили на засекречені потреби. Ці кошти пішли, зокрема, на оплату послуг готелів і санаторіїв у різних містах Росії та в окупованому Криму, де на ізоляції утримували людей, які мали зустрітися з Володимиром Путіним.

Про це пише BBC.

Загалом для ізоляції екіпажів літаків, якими користуються перші особи в державі, а також іншого персоналу й людей, з якими має побачитись президент, замовили послуги у 12 закладах Москви, Підмосков’я, Сочі та окупованої Ялти. Зазначається, що всі готелі та санаторії перебувають на балансі Управління справами президента Росії.

При цьому приватні готелі та пансіонати, що постраждали від коронакризи, не дістали такого фінансування. Жодний приватний заклад, переобладнаний під ізоляцію, замовлення від Кремля не отримав.

Найбільше грошей отримали кремлівські санаторії «Ватутінки» і «Десна», що в Москві, а також «Дагомис» і «Русь» у Сочі, де у своїй резиденції часто буває Путін. Ці заклади отримали за послуги з ізоляції та як субсидії понад 2 мільярди рублів.

Більшість контрактів укладали з метою «санітарно-епідеміологічного благополуччя» охоронюваних осіб — до пандемії подібних угод у держзакупівлях Росії не було.

31 березня 2020 року Держдума ухвалила закон, що дозволяє уряду витрачати гроші, призначені для боротьби з коронавірусом, на власний розсуд. Після цього протягом року уряд передав Управлінню справами президента понад 5,1 мільярда рублів.

Як зазначає BBC, існує неопубліковане розпорядження уряду від 9 вересня минулого року, зміст якого невідомий, однак саме за цим документом санаторіям, що розташовані біля резиденцій Путіна, виділили понад 1,2 мільярда рублів. Із грудня минулого року подібні документи взагалі не публікують.