«Проект»: Кремль приховує місцеперебування Путіна, який має однакові кабінети в різних містах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Проект»: Кремль приховує місцеперебування Путіна, який має однакові кабінети в різних містах

Sasha Mordovets / Getty Images

Кремль приховує справжнє місцеперебування президента Володимира Путіна, який має однакові кабінети в різних резиденціях. Це встановило видання «Проект» після того, як журналісти помітили розбіжності між переміщенням транспорту глави держави й офіційними заявами про маршрути його подорожей.

На початку листопада Путін направився до Санкт-Петербургу на огляд криголаму «Віктор Чорномирдін». За повідомленням Кремля, він вилетів з підмосковної резиденції в Ново-Огарьово, але дані сервісу Flightradar24 говорили про те, що льотний кортеж Путіна RSD 143 вилетів із Сочі.

Сайт Кремля зазначає, що Путін від кінця жовтня до початку листопада перебував під Москвою, де його відвідував голова державного банку ВТБ. Вони спершу взяли участь у форумі через відеозвʼязок, а потім поговорили сам на сам. Фотографії з зустрічі демонструють, що обидва чоловіки сидять у кабінеті, схожому на той, що в Ново-Огарьово. Видання зазначає, що банкір міг спочатку особисто навідатися на форум з іншими чиновниками, а потім поїхати до президента.

2 листопада Путін провів відеоконференцію зі школярами, як зазначав Кремль, з Підмосков’я. Проте група, що забезпечує роботу Путіна, того дня перебувала в Сочі — про це журналістам «Проекту» розповіла людина, близька до одного зі співробітників президентської команди. Наступного дня борт Путіна вилетів із Сочі до Санкт-Петербурга.

За даними інших джерел видання, Путін з кінця літа перебував на чорноморському узбережжі, оскільки влада очікувала нового спалаху коронавірусу й хотіла створити враження, ніби президент весь час був у столичному регіоні. Про це розповіли двоє людей, знайомих з графіком Путіна, і менеджер однієї з держкомпаній.

Якби роботу російського президента висвітлювали журналісти, Кремлю було б важко фальсифікувати його місцеперебування, але після початку пандемії до Путіна потрапити доволі складно. Облаштування копії підмосковного кабінету в Сочі створило враження, ніби глава держави працює неподалік від столиці.

Пресслужба Кремля не коментує ситуацію.