Путін має ще один палац в окупованому Криму. Раніше це була дача радянських генсеків

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Путін має ще один палац в окупованому Криму. Раніше це була дача радянських генсеків

Ялта: путеводитель

Президент Росії Володимир Путін має близько 20 резиденцій, зокрема і в окупованому Криму. Видання Meduza прослідкувало зв’язки між компаніями, причетними до «палацу Путіна» під Геленджиком і встановило, що російський лідер отримав кримську дачу генеральних секретарів Компартії через свого друга.

Дача «Гліцинія» знаходиться в селищі Ореанда, що під Ялтою — її побудували в 1955 році для Микити Хрущова. Маєток дуже любив Леонід Брежнєв і часто там відпочивав. Після розвалу СРСР «Гліцинію» переобладнали на пансіонат, який купив російський банк ВТБ у 2004 році.

Як повідомляє «Проєкт», дача побудована з пісковика, містить 14 кімнат, їдальню на 40 осіб, камінний та банкетний зали. Також для дачі в 1961 році побудували басейн з підігрівом, пізніше там з’явилося ще кілька будівель — бар, лазня, пристань для яхт тощо.

ВТБ крім маєтку придбав ще й навколишні 26 га землі, на яких розташовані два парки, чотири спальні та один лікувальний корпус, пʼять басейнів, технічні корпуси з гаражами тощо. Загальна площа будівель складає 14,5 тисяч квадратних метрів.

За словами колишнього президента України Леоніда Кучми, ВТБ придбав дачу генсеків конкретно для Володимира Путіна — спершу договір укладали з адміністрацією президента Росії. Однак вже в 2005 українська сторона розірвала угоду. Після окупації Криму в 2014 році Росія націоналізувала «Гліцинію», а в 2019 році продала за 1,2 мільярди рублів невідомому покупцю.

Супутниковий знімок частини дачі «Гліцинія»

Google Maps

За словами мешканців Ореанди, «Гліцинію» ніхто не відвідував останні п’ять років, однак за даними від співробітників кремлівського санаторія «Нижня Ореанда», що неподалік, на дачі генсеків наразі проводять будівельні роботи.

Згодом стало відомо, що дачу придбала неактивна фірма «Ореанда-12», записана на непримітного й небагатого Яніса Ерманіса з Москви. Чоловік не заперечував факт купівлі «Гліцинії», але відмовився коментувати подробиці.

Виявилося, що його «мертва» фірма пов’язана з банком «Росія» близького друга президента Юрія Ковальчука. Ковальчук також має зв’язок з «палацом Путіна» в Геленджику — пошта формального власника маєтку зареєстрована на одну з фірм бізнесмена.

Ковальчук фігурує в фільмі Навального про «палац Путіна» лише як учасник схеми фінансування маєтку, в той час як його формальний господар — інший бізнесмен, власник аеропорту «Шереметьєво» Олександр Пономаренко. Однак Пономаренко заявив, що не має відношення до «палацу» з 2016 року.

Власником себе назвав ще одни бізнесмен і друг президента — Аркадій Ротенберг, однак документальних підтверджень його словам так і не знайшли.

  • Після арешту російського опозиціонера Олексія Навального його «Фонд боротьби з корупцією» оприлюднив фільм-розслідування «Палац для Путіна». У ньому розповідається, що у Краснодарському краї, у Геленджику розташований палац російського президента. Його площа становить понад 17 тисяч квадратних метрів.
  • Усі володіння Путіна в цьому районі, включно зі значною кількістю виноградників і власним винним заводом, можна порівняти з територією 39 князівств Монако. Фільм набрав понад 100 мільйонів переглядів.
  • Фільм Навального про «палац Путіна» подивилися 26% росіян. Лише пʼята частина з них вважають його правдивим.
  • Інша елітна резиденція Путіна в Криму побудована неподалік населеного пункту Олива, що біля Алупки — на півдні півострова. У 2018 році місцеві жителі вже зняли на реєстратор величезний шестиметровий паркан, який відгородив територію від автомобільної траси, яка пролягає неподалік. Таким чином він закрив вид на море.