Шестиметровий паркан, татамі та льодовий палац: журналісти показали ще одну елітну дачу Путіна в окупованому Криму

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Шестиметровий паркан, татамі та льодовий палац: журналісти показали ще одну елітну дачу Путіна в окупованому Криму

Крим. Реалії

В окупованому Криму для президента Росії Володимира Путіна збудували ще одну елітну резиденцію. Вона розташована неподалік населеного пункту Олива (до 2013 року — Велика Мухалатка), який розташований між Форосом та Алупкою, на самому півдні півострова.

Відео маєтку опублікували журналісти видання «Крим.Реалії».

У 2018 році місцеві жителі вже зняли на реєстратор величезний шестиметровий паркан, який відгородив територію від автомобільної траси, яка пролягає неподалік. Таким чином він закрив вид на море.

У населеному пункті Олива розташовані державні дачі, які до окупації належали Державному управлінню справами України. Путін, за даними журналістів, займає 6-у та 8-у дачі. Праворуч від нього розташовані дачі колишнього президента та прем’єра Росії Дмитра Медведєва, а ліворуч — глави ФСБ Олександра Бортнікова.

Крим. Реалії

Окрім того, що на загорожі розвісили камери відеоспостереження, туристам також заборонили лазити на сусідні гори, з яких можна побачити, що є на дачах.

Для Путіна на території дач збудували басейни, татамі, кілька вертолітних майданчиків, а зараз добудовують льодовий палац.

На території навколо дач Путіна організували охоронну зону в один кілометр, до якої також увійшов і сам населений пункт Олива. Місцеві жителі розповідають, що через це вони не мають можливості переоформити різні майнові документи, зокрема і на землю, за російськими законами. Вони не можуть ані продати, ані подарувати, ані заповісти майно, оскільки досі мають українські документи. Охорону забезпечує ФСО — Федеральна служба охорони Росії. Через це кілька жителів Оливи вже подали на Росію позов до Європейського суду з прав людини через неможливість отримати документи на своє майно.

  • Після арешту російського опозиціонера Олексія Навального його «Фонд боротьби з корупцією» (ФБК) оприлюднив фільм-розслідування «Палац для Путіна». У ньому розповідається, що у Краснодарському краї, у Геленджику розташований палац російського президента. Його площа становить понад 17 тисяч квадратних метрів. Усі володіння Путіна в цьому районі (включно зі значною кількістю виноградників і власним винним заводом) можна порівняти з територією 39 князівств Монако. Фільм набрав понад 100 мільйонів переглядів.
  • Пізніше російський бізнесмен Аркадій Ротенберг заявив, що «палац Путіна» в Геленджику належить йому. Там він нібито будує апарт-готель для еліти.