В Україні відновлять закупівлю «бебі-боксів» через систему Prozorro

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні відновлять закупівлю «бебі-боксів» через систему Prozorro. Верховна Рада проголосувала в цілому за законопроєкт № 5064.

Вартість «пакунка малюка» в документі прописана у розмірі трьох прожиткових мінімумів на момент проведення аукціону. Кінцеву ціну боксу визначатиме аукціон.

Документ повинен знизити витрати з державного бюджету на закупівлі товарів для боксів за рахунок зниження цін на Prozorro з урахуванням здорової конкуренції та без негативного впливу на якість товарів.

Законопроєкт також визначає органи соцзахисту за місцем проживання батьків установами, які призначають і виплачують державну допомогу у звʼязку з вагітністю та пологами.

«Бебі-бокси» і раніше купували через Prozzoro, але через проблеми із закупівлями Рада прийняла закон, щоб купувати їх через Управління ООН.

  • «Бебі-бокс» при народженні дитини почали видавати з 1 вересня 2018 року. До нього входять 25 необхідних речей для новонароджених. В уряді повідомляли, що вартість одного дитячого набору, так званого «пакунка малюка» становить 3 377 гривень.
  • У 2020 році Кабмін вирішив закуповувати такі пакунки за рахунок держбюджету, а не за кошти регіонів. Однак через скандал із тендером та скарги учасників Антимонопольний комітет заблокував процес закупівлі «бебі-боксів», через що утворився їх дефіцит.
  • 29 липня Кабмін вирішив видавати батькам грошові виплати (5 тисяч гривень) замість «бебі-боксів».
  • Восени «бебі-бокси» повернули, а Кабмін затвердив оновлений порядок видачі.