Зеленський повернув видачу «бебі-боксів»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Зеленський повернув видачу «бебі-боксів»

Nynne Schrøder / Unsplash

Президент Володимир Зеленський підписав закон про видачу при народженні дитини допомоги — «пакунку малюка». Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Бебі-бокси» будуть видавати протягом 30 днів після народження дитини. Його вартість — не менш як 3 розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. Зазначимо, що в Україні з 1 липня 2020 року такий мінімум становить 1 859 гривень, відповідно наповнення «бебі-боксу» має бути на 5 577 гривень.

Також закон уточнює перелік отримувачів «пакунків малюка», якщо немає батьків. Зокрема, отримати його можуть усиновлювачі, вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі або опікуни.

Видаватимуть «пакунки малюка» у пологових будинках. Якщо у медзакладі їх не видають, допомогу можна отримати в органах соціального захисту за місцем проживання.

Крім того, уряд має затвердити порядок надання «пакунка малюка» з 1 липня 2021 року — тоді батьки зможуть обирати або «бебі-бокс», або гроші.

  • «Бебі-бокс» при народженні дитини почали видавати з 1 вересня 2018 року. До нього входять 25 необхідних речей для новонароджених. В уряді повідомляли, що вартість одного дитячого набору, так званого «пакунка малюка» становить 3 377 гривень.
  • У 2020 році Кабмін вирішив закуповувати такі пакунки за рахунок держбюджету, а не за кошти регіонів. Однак через скандал із тендером та скарги учасників Антимонопольний комітет заблокував процес закупівлі «бебі-боксів», через що утворився їх дефіцит.
  • 29 липня Кабмін вирішив видавати батькам грошові виплати (5 тисяч гривень) замість «бебі-боксів».