Уряд затвердив оновлений порядок видачі «бебі-боксів»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Уряд затвердив оновлений порядок видачі «бебі-боксів»

Wes Hicks / Unsplash

Кабінет міністрів затвердив порядок видачі «пакунка малюка» — його видаватимуть на дітей, які народились з 24 жовтня 2020 року включно. Про це йдеться у постанові уряду.

Видаватимуть «пакунки малюка» у пологових будинках. Якщо у медзакладі їх не видають, допомогу можна отримати в органах соціального захисту за місцем проживання. Аби отримати «бебі-бокс» в управлінні соцзахисту, треба написати заяву, надати копію свідоцтва про народження дитини та довідку про те, що пакунок не отримали у пологовому.

З оновленого те, що уряд пропонує виплачувати компенсацію на дітей, які народилися з 24 жовтня 2020 року до 1 липня 2021 року, якщо їхні батьки протягом 30 днів після народження не отримали «пакунок малюк» з незалежних від них причин.

Раніше президент Зеленський підписав закон, де передбачено, що вартість «бебі-боксу» має бути не меншою за три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років. Зазначимо, що в Україні з 1 липня 2020 року такий мінімум становить 1 859 гривень, відповідно наповнення «бебі-боксу» має бути на 5 577 гривень.

  • «Бебі-бокс» при народженні дитини почали видавати з 1 вересня 2018 року. До нього входять 25 необхідних речей для новонароджених. В уряді повідомляли, що вартість одного дитячого набору, так званого «пакунка малюка» становить 3 377 гривень.
  • У 2020 році Кабмін вирішив закуповувати такі пакунки за рахунок держбюджету, а не за кошти регіонів. Однак через скандал із тендером та скарги учасників Антимонопольний комітет заблокував процес закупівлі «бебі-боксів», через що утворився їх дефіцит.
  • 29 липня Кабмін скасував видачу «пакунків малюка» й вирішив замість них видавати батькам гроші (5 тисяч гривень).