ООН «рішуче засудила» кровопролитну суботу в Мʼянмі — хунта за день вбила понад 100 людей

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ООН «рішуче засудила» кровопролитну суботу в Мʼянмі — хунта за день вбила понад 100 людей

Субота, 27 березня, у Мʼянмі стала найкривавішим днем протестів проти військового перевороту — хунта вбила щонайменше 114 людей під час демонстрацій по всій країні. За даними ЗМІ та свідків, серед загиблих щонайменше шестеро дітей у віці від 10 до 16 років.

Про це повідомляє CNN.

Окрім цього, у неділю, 28 березня, свідки розповіли, що військові відкрили вогонь у людей, які зібралися на похорон одного з убитих напередодні. Обійшлось без загиблих, але є поранені.

Кровопролитна субота викликала нове засудження Заходу. Спеціальний доповідач ООН щодо Мʼянми заявив, що армія вчиняє «масові вбивства», і закликав світ ізолювати хунту і припинити її доступ до зброї.

У спільній заяві Аліса Вайріму Ндеріту, спеціальний радник ООН з попередження геноциду, і Мішель Бачелет, Верховний комісар ООН з прав людини, закликали збройні сили Мʼянми «негайно припинити вбивати тих самих людей, яким вони зобовʼязані служити й захищати».

Офіційні особи також «рішуче засудили» смертоносні і все більш систематичні напади збройних сил Мʼянми на мирних демонстрантів, а також інші серйозні порушення прав людини з моменту захоплення влади 1 лютого 2021 року.

Згідно з останніми даними некомерційної асоціації допомоги політичним вʼязням, після військового перевороту у Мʼянмі (1 лютого) було вбито не менше ніж 423 осіб.