Reuters: Китайський виробник гаджетів Xiaomi планує будувати електрокари. Інформацію ще не підтвердили, однак акції компанії вже зросли

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Китайський виробник гаджетів Xiaomi планує будувати електрокари. Інформацію ще не підтвердили, однак акції компанії вже зросли

Jon Russell / Flickr

Китайська компанія Xiaomi планує будувати електрокари на базі потужностей заводу Great Wall Motor. Наразі всесвітньо відомий виробник гаджетів стає останнім у низці високотехнологічних фірм, що долучилися до перегонів у випуску авто з електричними двигунами — нещодавно такі плани обговорювали в Apple.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела, обізнані з рішенням Xiaomi.

Компанія відмовилась коментувати запит видання щодо планів будувати електрокари, а завод Great Wall Motor зазначив, що не мав жодних домовленостей з виробником гаджетів.

Після новин про плани Xiaomi, акції компанії підскочили в ціні на 6%. При цьому папери Great Wall Motor на біржах Гонконга й Шанхая подорожчали на 10%.

За даними джерел Reuters, найбільший світовий виробник смартфонів ще знаходиться на стадії переговорів з моторним заводом. Якщо угода буде досягнута, електрокари Xiaomi будуть призначені в першу чергу для масового ринку.

Great Wall Motor, що раніше ніколи не пропонував виробничих послуг для сторонніх компаній, надаватиме інженерні консультації для пришвидшення проєкту, повідомляють джерела.

Зазначається, що план Xiaomi випускати електрокари став відповіддю на проблему невисоких прибутків від смартфонів. На цьому тижні компанія відзначила подорожчання виробництва гаджетів через глобальну нестачу мікросхем, і, як наслідок, падіння доходів.

Також Xiaomi може переслідувати загальний тренд технологічних компаній щодо співпраці з автовиробниками для створення транспорту за новітніми технологіями — зокрема автономного, що не потребує участі людини у водінні. На початку року про такі плани повідомила китайська компанія пошукових систем Badu — вона робитиме електрокари разом з автовиробником Geely.

За даними джерел видання, засновник Xiaomi Лей Цзюнь вважає, що технологічний досвід компанії може суттєво прискорити роботу над електрокарами. Експерти автомобільного ринку вважають, що для цього китайський гігант шукатиме зрілого виробника з готовим виробничим ланцюгом.

Xiaomi має випустити свій перший електромобіль у 2023 році. Імовірно він буде інтегрований до екосистеми інших продуктів компанії — домашньої техніки, комп’ютерів, гаджетів тощо.

  • Apple розглядала Hyundai як партнера у виробництві автономних електрокарів, однак переговори між компаніями припинились. Натомість Hyundai придбала виробників роботів Boston Dynamics, щоб відійти від традиційних авто, і презентувала нову розробку — чотириногого робота-машину TIGER.
  • Розробка ізраїльської компанії StoreDot дозволяє заряджати машину на електричному двигуні за п’ять хвилин — нові батареї не лише швидко заряджаються, але й мають більший обʼєм.
  • Автовиробники Peugeot і Fiat Chrysler злилися в один — тепер це група Stellantis. Вона також планує випускати електрокари.
  • Tesla готується до випуску повністю автономних машин без керма та педалей. Вона їхатиме куди потрібно і не матиме обмежень. Повністю автономні автівки проходять випробування в кількох компаніях світу, але поки що не доступні широкому загалу.
  • Виробники машин і технологічні компанії, зокрема Alphabet Inc., Waymo та Uber Technologies інвестують мільярди доларів у розвиток автономних автівок. Інсайдери з цієї індустрії заявляли, що для довершення технології та довіри покупців потрібно ще багато часу.