Глава МОЗ заявив, що в Україні від вакцинації смертей немає. Померлий провізор мав COVID-19 і міг інфікуватися ще до щеплення

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Глава МОЗ заявив, що в Україні від вакцинації смертей немає. Померлий провізор мав COVID-19 і міг інфікуватися ще до щеплення

«Бабель»

В Україні внаслідок вакцинації проти коронавірусу не зафіксовано жодної смерті. Про це заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на брифінгу.

«У нас не було смертей після вакцинації проти коронавірусу. У нас померли люди, які до того вакцинувалися», — наголосив глава МОЗ, цитати якого наводить Інтерфакс-Україна.

Разом з тим він повідомив, що відповідно до протоколів кожен такий випадок розслідуватимуть.

Очільниця Чернівецького обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Гопко повідомила в коментарі «Суспільному», що у провізора аптеки військового госпіталю, який напередодні помер у Чернівцях, виявили зараження коронавірусом, а інфікуватися він міг ще до щеплення.

За її словами, на момент вакцинації у провізора не було симптомів COVID-19, але вони проявилися наступного дня. Це, додає вона, повʼязано з інкубаційним періодом вірусу. Також COVID-19 підтвердили ще у двох колег провізора, з якими він вакцинувався.

Медики не повʼязують смерть провізора з вакцинацією. За попередньою інформацією, причина смерті — гострий мозковий інсульт. Чоловік мав серцево-судинні захворювання, діабет і надмірну вагу. Водночас медики продовжують досліджувати його аналізи, щоб встановити точну причину смерті.

  • У вівторок, 23 березня, в Одеській області померла військовослужбовиця, яка нещодавно вакцинувалась від коронавірусу. Причиною її смерті стала гостра серцево-судинна недостатність. 21 березня жінка отримала щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield від AstraZeneca. Вона входила до пріоритетних груп вакцинації, адже найближчим часом мала бути залучена до сил, які беруть участь у військових діях на Донбасі.
  • Зазначимо, у МОЗ раніше заявляли, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз в Україні роблять вакциною Covishield, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують у відомстві, взагалі не зафіксували. Зазначимо, раніше в МОЗ оприлюднили перелік можливих реакцій на вакцину Covishield: почервоніння, біль, набряк у місці інʼєкції, лихоманка, нудота та інші. Водночас у відомстві наголосили, що побічні ефекти є нормальним явищем і минають за декілька днів після щеплення.