Протести біля ОП: Одного з учасників відправили під цілодобовий домашній арешт, іншому повідомили про підозру

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Протести біля ОП: Одного з учасників відправили під цілодобовий домашній арешт, іншому повідомили про підозру

Євген Спірін / «Бабель»

Печерський райсуд Києва відправив під цілодобовий домашній арешт ще одного учасника протестів на підтримку Сергія Стерненка під Офісом президента — главу ультраправої організації «Невідомий патріот» Євгена Строканя. Водночас про підозру повідомили Роману Ратушному — голові ініціативи «Захистимо Протасів яр».

Про це повідомляє видання «Ґрати».

Строканя підозрюють у хуліганстві із застосуванням зброї. Сам же він стверджує, що предмет в його руках під час протестів, який слідство вважає зброєю, — це балончик із фарбою.

Водночас після етеру на телеканалі «Україна» про підозру повідомили Роману Ратушному — про це розказав адвокат Масі Найєм. Йому інкримінують статті 296 (хуліганство) та 194 (умисне пошкодження майна) ККУ. Напередодні Ратушний вимагав від МВС спростування його участі в акції, він готовий іти до суду.

23 березня про підозру оголосили й лідеру руху «Гонор» Сергію Філімонову (запобіжний захід ще не обрали), а перед цим ветерану, засновнику видавництва «Дім химер» Владиславу Сорду суд обрав запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт. Загалом у справі пʼятеро підозрюваних.

Нагадаємо, увечері 20 березня біля Офісу президента пройшла акція на підтримку засудженого активіста Сергія Стерненка і підозрюваного в убивстві журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка. Учасники акції розписали стіни ОП, закидали будівлю димовими шашками та намагалися підпалити табличку «Президент України». Один з учасників розбив скло у дверях центрального входу — у цьому підозрюють ветерана, засновника видавництва «Дім химер» Владислава Сорда.

  • В Офісі президента підрахували збитки через пошкодження будівлі — їх оцінюють у 2 мільйони гривень і зазначають, що сума ще може зрости. Один із організаторів акції Сергій Філімонов розповів, що на захід готувався перфоманс, але бити вікна ніхто не планував.