«Посилення колективної оборони і комбінований підхід». Генсек НАТО Столтенберг розповів про політику щодо Росії

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
«Посилення колективної оборони і комбінований підхід». Генсек НАТО Столтенберг розповів про політику щодо Росії

NATO North Atlantic Treaty / Flickr

Агресивна політика Росії змусила НАТО провести наймасштабніше посилення колективної оборони з часів Холодної війни.

Про це заявив очільник Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг в інтервʼю Deutsche Welle.

«Причиною такого рішення значною мірою послужила агресія РФ проти України, анексія Криму, а також інші агресивні дії Кремля — ​​не в останню чергу втручання у вибори в наших країнах, кібератаки, а також замах на життя лідера опозиції», — наголосив він.

Водночас Столтенберг запевнив, що НАТО продовжить дотримуватися «комбінованого підходу» до Росії.

«Він передбачає поєднання потужного стримування і захисту, з одного боку, і діалогу з Росією, з іншого, — наприклад, з питання контролю над озброєннями. Тому я вітаю той факт, що Росія і США змогли домовитися про продовження Договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь. Це найважливіша угода у сфері контролю над озброєннями нині», — додав генсек Альянсу.

  • 17 березня Джо Байден в інтервʼю телеканалу ABC на запитання, чи вважає він Путіна вбивцею, відповів: «Ммм, так». Також він заявив, що Росія заплатить за втручання в американські вибори 2020 року.
  • Після слів Байдена Росія відкликала свого посла зі США для консультацій. У МЗС Росії заявили, що такого в новітній історії ще не було.
  • Путін, реагуючи на заяву Байдена, «побажав йому здоровʼя» і заявив, що Росія працюватиме зі США, але лише в тих областях, в яких сама зацікавлена, і на тих умовах, які «вважає вигідними для себе».
  • Євросоюз ввів санкції проти Росії у відповідь на арешт опозиціонера Олексія Навального, засудженого до трьох з половиною років тюрми. Під санкціями опинилися четверо осіб — усі глави силових відомств Росії: начальник Федеральної служби виконання покарань Олександр Калашников; глава Слідчого комітету Олександр Бастрикін; генпрокурор Росії Ігор Краснов; глава Росгвардії Віктор Золотов.