Британія також ввела санкції проти Китаю за утиски уйгурів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Британія також ввела санкції проти Китаю за утиски уйгурів

Уйгурські чоловіки на вулиці міста Кашгар.

Michael Wong / Flickr

Велика Британія ввела санкції проти чотирьох китайських чиновників і будівельної компанії за порушення прав людини щодо уйгурської громади у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі.

Про це повідомляє Reuters.

Перед цим Сполучені Штати та Європейський Союз ввели санкції щодо чотирьох китайських посадовців — так само за порушення прав людини.

Британія неодноразово засуджувала катування, примусову працю і стерилізацію, які, за її словами, застосовуються щодо уйгурів у «промислових масштабах». У санкційному списку країни опинились ті ж посадовці, що і у списку ЄС:

  • Чень Мінг — директор Бюро громадської безпеки Сіньцзяну;
  • Ван Міншань і Ван Цзюньчжен — китайські високопосадовці;
  • Чжу Хайлунь — колишній заступник секретаря партії в Сіньцзяні.

Їхні активи будуть заморожені.

Нагадаємо, що у відповідь на санкції ЄС Китай ввів обмеження щодо 10 чиновників Євросоюзу. Зокрема, щодо пʼяти депутатів Європарламенту, європейських вчених і політиків, а також щодо чотирьох юридичних осіб ЄС.

Президент Європейського парламенту Давид Сассолі назвав ці санкції неприпустимими і заявив, що вони матимуть наслідки.

Порушення прав уйгурів

Уйгури — тюркомовне і переважно мусульманське населення Сіньцзян-Уйгурського автономного району на північному заході Китаю. Вони становлять близько 45% населення. Уйгури вважають себе культурно і етнічно близькими до народів Центральної Азії, їхня мова схожа на турецьку.

Китайська влада періодично переселяє уйгурів до «таборів перевиховання» і пояснює це «боротьбою з екстремізмом та тероризмом». Разом з цим Китай проводить профілактику народжуваності серед уйгурів — насильницьку стерилізацію молодих жінок і переміщення до таборів молодих чоловіків для біологічного знищення етнічної групи як такої. Також уйгурських дітей масово передають у державні школи-інтернати з посиленою охороною. Діти, яких забирають до таких закладів, вважаються сиротами, оскільки їхніх батьків помістили до таборів.

Інститут стратегії та політики Newlines повідомляв, що влада також запланувала знищити уйгурську ідентичність через ліквідацію місцевої архітектури, традиційного домогосподарства, мечетей та священних місць, які або зруйнувала, або передала для комерційних потреб. Ці та безліч інших дій експерти вважають свідомим наміром китайського уряду повністю або частково знищити уйгурське населення, що розцінюється конвенцією ООН як акт геноциду.