Президент Євроради назвав Путіну умови поліпшення відносин ЄС із Росією

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Напружені відносини Євросоюзу і Росії можуть покращитися за умови виконання Москвою Мінських угод, припинення кібератак на країни ЄС і поваги до прав людини.

Про це президент Європейської ради Шарль Мішель заявив під час телефонної розмови 22 березня російському лідеру Володимиру Путіну, повідомив прессекретар президента Євроради Баренд Лейтс.

Як зазначається, зокрема, Мішель і Путін обговорювали відносини між ЄС і Росією. Президент Євроради зазначив, що вони перебувають на низькому рівні, оскільки між країнами існують розбіжності з багатьох питань.

Водночас Мішель висловив думку, що відносини можуть розвиватися в іншому напрямку, проте для цього потрібен стійкий прогрес у таких питаннях, як виконання Мінських угод щодо вирішення конфлікту на Донбасі, припинення гібридних і кібератак на держави-члени і дотримання прав людини. Зокрема, йдеться про справу опозиціонера Олексія Навального.

Президент Євроради повторив заклик ЄС до російської влади звільнити Навального і провести прозоре розслідування замаху на нього.

Окрім цього, президенти обговорювали глобальні проблеми, пандемію коронавірусу та вакцини від COVID-19.

  • Євросоюз ввів санкції проти Росії у відповідь на арешт опозиціонера Олексія Навального, засудженого до трьох з половиною років тюрми. Під санкціями опинилися четверо осіб — усі глави силових відомств Росії: начальник Федеральної служби виконання покарань Олександр Калашников; глава Слідчого комітету Олександр Бастрикін; генпрокурор Росії Ігор Краснов; глава Росгвардії Віктор Золотов.
  • 17 березня Джо Байден в інтервʼю телеканалу ABC на запитання, чи вважає він Путіна вбивцею, відповів: «Ммм, так». Також він заявив, що Росія заплатить за втручання в американські вибори 2020 року.
  • Після слів Байдена Росія відкликала свого посла зі США для консультацій. У МЗС Росії заявили, що такого в новітній історії ще не було.
  • Путін, реагуючи на заяву Байдена, «побажав йому здоровʼя» і заявив, що Росія працюватиме зі США, але лише в тих областях, в яких сама зацікавлена, і на тих умовах, які «вважає вигідними для себе».