Австралія буде випускати вакцину AstraZeneca. Виробництво схвалено

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Управління терапевтичних товарів Австралії схвалило виробництво вакцини від коронавірусу британсько-шведської компанії AstraZeneca.

Про це повідомляється на сайті регулятора.

Виробляти вакцину будуть на двох підприємствах у Мельбурні. Перші партії будуть доступні протягом декількох днів після врегулювання формальностей. Австралія вже закупила розчин на 50 млн доз вакцини — цього вистачить на все населення у 25 млн людей.

Вироблена вакцина буде застосовуватися на території країни. Крім цього, Австралія за контрактами ще має 51 млн доз Novavax, 20 млн доз Pfizer-BioNTech і 25 млн доз в рамках міжнародної ініціативи COVAX.

  • Низка європейських країн протягом останнього тижня висловила стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини AstraZeneca, хоча Європейське агентство з лікарських засобів і Всесвітня організація охорони здоров’я не виявили зв’язку між погіршенням стану вакцинованих і самим препаратом. З міркувань безпеки від вакцини AstraZeneca тимчасово відмовилися понад 20 країн світу. Усе через те, що кілька людей померли після вакцинації внаслідок утворення тромбів. Проте доказів прямого звʼязку з вакциною наразі немає — розробники кажуть, що вона безпечна.
  • У Міністерстві охорони здоров’я України заявили, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз роблять вакциною Covishield компанії AstraZeneca, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують, взагалі не зафіксували.
  • 18 березня Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що не встановило однозначного звʼязку між випадками тромбозу і застосуванням вакцини від коронавірусу AstraZeneca. Вже 19 березня вісім країн зняли обмеження на вакцину.