Стефанішина про плани Німеччини по «Північному потоку—2»: Безпека України не вимірюється мільйонами доларів чи євро

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Стефанішина про плани Німеччини по «Північному потоку—2»: Безпека України не вимірюється мільйонами доларів чи євро

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Віцепремʼєр-міністр з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина, коментуючи інформацію у ЗМІ про наміри Німеччини «викупити» у США право добудувати «Північний потік — 2» за рахунок допомоги Україні, заявила, що безпека і територіальна цілісність «не вимірюються мільйонами доларів або євро».

Про це вона наголосила в інтерв’ю Укрінформу.

Стефанішина повідомила, що Німеччина і США зараз справді ведуть переговори з приводу реалізації проєкту газопроводу і санкцій.

«Щодо України, то в нас дуже просте розуміння ситуації: безпека, територіальна цілісність України не вимірюються мільйонами доларів чи євро. І ми розуміємо, що запуск цього проєкту, безумовно, відкриває Росії двері для повноцінної агресії на нашу територію і створює сприятливі умови для підриву іміджу України як надійного енергетичного партнера», — наголосила вона.

Віцепрем’єр підкреслила, що завершення «Північного потоку—2» лише розпочне «новий виток інформаційної, гібридної агресії».

Німецьке видання Handelsblatt з посиланням на власні джерела 18 березня повідомило, що в Німеччині розглядають можливість отримати від США дозвіл на добудову газопроводу «Північний потік — 2» за рахунок надання Україні масштабної фінансової допомоги.

Але наприкінці лютого видання також писало, що Німеччина розглядає всього чотири варіанти щодо газопроводу — від ігнорування санкцій до припинення будівництва.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших світових страхових компаній.