НАБУ завершило розслідування справи Окружного адмінсуду Києва

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
НАБУ завершило розслідування справи Окружного адмінсуду Києва

Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк.

Юлія Вебер / «Бабель»

Національне антикорупційне бюро завершило розслідування справи «плівок» Окружного адміністративного суду. Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

Підозрюваним відкрили матеріали слідства для ознайомлення. Потім обвинувальний акт передадуть до суду. Серед підозрюваних — 11 людей, зокрема глава суду Павло Вовк, його заступники, судді та колишній глава Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк.

За версією слідства, ці 11 людей діяли в межах злочинної організації — на чолі з Вовком. Їхня мета — «захопити державну владу через встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України (ВККСУ), Вищою радою правосуддя (ВРП) та через створення штучних перешкод у їхній роботі».

У НАБУ заявили, що ця «організація» фактично ухвалювала замовні рішення у власних інтересах, а також в інтересах політичних еліт і бізнес-кіл.

Зазначимо, що НАБУ наполягало на необхідності продовжити строки розслідування, які завершувалися 17 березня 2021 року, оскільки в межах справи ще не надійшли усі результати експертиз, а інші необхідні слідчі дії не провели в повному обсязі. Так, обсяг задокументованих аудіозаписів з кабінетів суддів ОАСК становить понад 16 тисяч годин. Проте 17 березня Вищий антикорупційний суд відмовився продовжити терміни розслідування «плівок Вовка».

  • Улітку 2020 року НАБУ опублікувало записи розмов, які детективи зробили в кабінетах суддів Окружного адмінсуду. У НАБУ кажуть, що на цих записах — розмови про тиск на суддів і на інші держоргани. Вовка та ще шістьох суддів підозрюють у спробі захоплення влади, створенні злочинної організації та втручанні в роботу державного діяча.
  • Вовк визнає, що на записах його голос, але стверджує, що слова вирвали з контексту і що все це — помста НАБУ.
  • 1 вересня Вища рада правосуддя одноголосно залишила на посаді Павла Вовка. У ВРП пояснили, що ухвалили таке рішення, оскільки «немає доказів» про вручення підозри Вовку належним чином — отже, він не набув статусу підозрюваного.
  • 15 березня Вищий антикорупційний суд зупинив судове провадження щодо Вовка — на той час, поки його не знайдуть.