ВООЗ: Доказів того, що вакцина AstraZeneca призводить до тромбозу, немає

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
ВООЗ: Доказів того, що вакцина AstraZeneca призводить до тромбозу, немає

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

Всесвітня організація охорони здоровʼя спростувала вплив вакцини AstraZeneca від коронавірусу на утворення тромбів у вакцинованих.

Про це пише BBC.

У заяві організації йдеться, що ВООЗ уважно розглядає звіти, які стосуються щеплень, але важливо, щоб кампанія з вакцинації тривала.

«Як тільки ВООЗ отримає повне уявлення про ці події, результати та будь-які малоймовірні зміни поточних рекомендацій будуть негайно доведені до відома громадськості», — сказав представник ВООЗ Крістіан Ліндмаєр.

Він підкреслив, що сьогодні немає доказів того, що тромбоз у деяких людей спричинений вакциною, і важливо, щоб кампанії з вакцинації тривали. Європейська медична асоціація, яка зараз також аналізує випадки утворення тромбів після вакцинації, також заявила, що кампанія має тривати.

Професор Ендрю Поллард, директор наукової групи, яка розробила вакцину Oxford-AstraZeneca, повідомив, що «ситуація у Великій Британії, де найбільше у світі введено доз вакцини AstraZeneca, демонструє переконливі докази того, що збільшення числа випадків тромбозу серед вакцинованих нею людей немає».

  • Низка європейських країн в останні дні висловила стурбованість через повідомлення про важкі побічні ефекти від вакцини, хоча Європейське агентство з лікарських засобів не виявило звʼязку між погіршенням стану щеплених і, власне, вакциною.
  • Про можливі побічні ефекти вакцини AstraZeneca першими повідомили Данія і Норвегія. Використання препарату також призупинили Франція, Німеччина, Ісландія, Італія, Австрія, Румунія, Болгарія, Таїланд, Ірландія та ПАР.
  • У Канаді заявили, що вакцина від коронавірусу компанії AstraZeneca є безпечною і ефективною, тому там не припинятимуть її використання.
  • ВООЗ рекомендувала використовувати вакцину від AstraZeneca всім дорослим старше 18 років. В організації зазначають, що клінічні випробування вказують на ефективність вакцини, в тому числі й для людей у віці від 65 років.