Головний санлікар Ляшко інфікувався коронавірусом — вже після вакцинації

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Головний санлікар Ляшко інфікувався коронавірусом — вже після вакцинації

Міністерство охорони здоров'я України

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заразився коронавірусом, хоча 13 днів тому вакцинувався. До цього президент Володимир Зеленський заявляв, що перше щеплення знижує ймовірність зараження на 76%, тому шанси захворіти все одно залишаються.

Про хворобу Ляшко повідомив у Facebook.

«Отримав позитивний ПЛР-тест на ковід. Потрапив у той період, коли імунітет від щеплення ще не повністю сформований. Як показує аналіз даних клінічних досліджень, ефективність вакцини після одноразової стандартної дози становить 76% з 22 по 90 день. Рівень антитіл зберігається протягом цього періоду з мінімальним зниженням. У мене був лише 13 день після щеплення, коли з’явились симптоми, тому зрада скасовується», — заявив Ляшко.

Санлікар переконаний, що завдяки вакцинації перебіг хвороби пройде без ускладнень. Вакцинувався Ляшко 2 березня публічно. Щеплення він отримав у місті Кагарлик Київської області. Санітарний лікар пояснив, що живе у Броварах і є публічною особою, а тому звернувся до Департаменту охорони здоровʼя Київської ОДА і попросив вакцинуватися, коли у якійсь лікарні буде залишок вакцини.

Нагадаємо, із 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield) — станом на 15 березня зробили 53 155 щеплень. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити й через додаток «Дія». Президент наголошував, що лише після другої дози створюється повний захист від коронавірусу.

У Міністерстві охорони здоров’я заявляли, що побічні ефекти після щеплення від коронавірусу, яке зараз в Україні роблять вакциною Covishield, виявляють лише в 0,8% випадків. Тяжких випадків, як стверджують у відомстві, взагалі не зафіксували. Зазначимо, раніше в МОЗ оприлюднили перелік можливих реакцій на вакцину Covishield — почервоніння, біль, набряк у місці інʼєкції, лихоманка, нудота та інші. Водночас у відомстві наголосили, що побічні ефекти є нормальним явищем і минають за декілька днів після щеплення.