Ватикан відмовився благословляти одностатеві шлюби, оскільки вони не відповідають «планам Творця»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ватикан відмовився благословляти одностатеві шлюби, оскільки вони не відповідають «планам Творця»

Ronny Gängler / Flickr

Католицька церква не буде благословляти одностатеві шлюби, оскільки Святий престол вважає гомосексуальність гріховним «вибором», що не входить у «плани Творця». Відповідна заява Ватикану, ймовірно, викличе розчарування численних віруючих геїв і лесбійок та збільшить прірву між церквою та ЛГБТ-спільнотою — після попередніх заяв Папи Римського Франциска її можуть сприйняти як крок назад.

Зазначається, що в католицькій церкві висувають плани щодо благословення одностатевих союзів через «щире бажання вітати та супроводжувати гомосексуалів» для укріплення їхньої віри та надання допомоги, «необхідної для розуміння та повноцінного виконання божої волі». Однак вони не відповідають вченню церкви.

«Незаконно благословляти стосунки чи партнерства, навіть стабільні, що включають сексуальну активність поза шлюбом, як і у випадку осіб однієї статі. Наявність у цих стосунках позитивних елементів, що самі по собі мають цінуватися, не може виправдати їх та зробити законними об’єктами церковного благословення», — йдеться в заяві, підписаній архієпископом Джакомо Моранді.

Зазначається, що з точки зору церкви одностатеві шлюби порушують головні таїнства та насправді є лише імітацією шлюбу, отже «немає жодних причин вважати гомосексуальні союзи якимось чином схожими, хоча б ж віддалено, на божий замисел».

Водночас заява проголошує, що віряни та священники мають поважати й вітати в лоні церкви «людей з гомосексуальними схильностями», оскільки «Бог ніколи не перестає благословляти кожного». Таким чином окремі геї та лесбійки можуть дістати благословення, якщо живуть у відповідності до вчення церкви. Ватикан підкреслює, що засудження благословення для одностатевих союзів не дорівнює засудженню окремих людей.

Папа Римський Франциск, який неодноразово висловлював підтримку ЛГБТ-людям, ознайомився зі змістом документа й дав добро на його публікацію. Текст заяви також містить кілька цитат самого понтифіка щодо гомосексуальних стосунків і шлюбів.

Торік Папа Римський заявив, що права гомосексуалів на шлюб треба захищати окремими законами про громадянські союзи.

«Гомосексуали мають право на сімʼї. Вони діти Божі. Ніхто не повинен бути через це вигнаний або нещасний. Ми повинні створити закон про цивільні союзи. Тоді їх захищатиме закон», — заявив він в документальному фільмі «Франческо».

Франциск сказав ці слова ще в 2019 році, але Ватикан вирізав їх з його інтервʼю мексиканській телекомпанії Televisa. Пізніше твердження Папи Франциска на підтримку одностатевих союзів назвали «вирваним з контексту».

Як пише CNN, заява є кроком назад у розумінні католиків, що сподівалися на оновлення підходу церкви щодо гомосексуальності. Низка західних країн легалізувала одностатеві шлюби, і стриманість Ватикану щодо ЛГБТ-спільноти може відштовхнути молодих вірян.

Заяву розглядають як «відповідь» на численні запитання священників і вірян на питання про те, наскільки законним з точки зору церкви може бути вінчання одностатевих пар. Рішення може обурити тих, хто сподівався на прогресивні погляди папи-реформіста.