Папа Римський провів історичну зустріч із шиїтським аятолою Іраку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Папа Римський Франциск, який вперше відвідав Ірак з офіційним візитом, провів історичну зустріч із вищим шиїтським священнослужителем (аятолою) Іраку Алі аль-Сістані.

Про це повідомляють Associated Press і Al Jazeera.

Зустріч за закритими дверима проходила в священному іракському місті Ен-Наджаф. Основною темою стало переслідування християнської меншини в Іраку і питання рівноправності між представниками всіх віросповідань.

Аль-Сістані після зустрічі заявив, що духовне керівництво повинно відіграти велику роль в тому, щоб «покласти край трагедіям і стерти мову війни».

Також Папа зустрівся з президентом країни Бархамом Салехом. Франциск заявив, що мир — це головна мета всіх релігій. Салех візит Франциска назвав «рятівним шансом» у відносинах між мусульманами і християнами.

Візит Франциска відбувається за безпрецедентних заходів безпеки по всій країні. У міста вивели бойові підрозділи і саперів, а по маршруту Папи збудовані потужні кордони безпеки. Понтифік ще повинен провести низку зустрічей із мусульманськими духовними лідерами і християнськими громадами.

  • 5 березня Папа Франциск прибув до Багдаду. Це перший візит в Ірак голови Католицької церкви і перша поїздка за кордон з початку пандемії. У країні він пробуде чотири дні. Мета візиту — заклик всіх релігій до миру і братерства.
  • До 1987 року в Іраку проживало близько півтора мільйонів християн, але через гоніння шиїтського ополчення і війну багатьом довелося втікати. Тепер у країні менше 300 тисяч християн.