Папа Римський відлетів до Іраку. Цю подорож розглядають як спробу привернути увагу світу до країни, що страждає від низки лих

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Папа Римський відлетів до Іраку. Цю подорож розглядають як спробу привернути увагу світу до країни, що страждає від низки лих

Catholic Church England and Wales / Flickr

Папа Римський розпочав свій чотириденний візит до Іраку — голова католицької церкви вперше відвідає країну з багатою біблійною історією, що наразі переживає важку коронавірусну кризу та страждає від внутрішніх політичних негараздів. Це також перша подорож Франциска за кордон з початку пандемії.

Про це повідомляє The Washington Post.

Візит понтифіка до Іраку має на меті підтримати іракський народ, що довгий час бореться з негараздами після військового вторгнення США в 2003 році та окупацією частини країни «Ісламською державою», розпочатою в 2014.

Сьогодні Франциск має зустрітися з державними діячами Іраку та поговорити зі священниками в католицькій церкві Саїдат аль Неджат, де в 2010 році група терористів з раннього угруповання «Ісламської держави» захопила в заручники сотню вірян, 58 з яких загинули в результаті штурму. Бойовики вимагали звільнити своїх товаришів із в’язниць в Іраку та Єгипті.

Наразі незрозуміло, чому Папа Римський обрав для подорожі саме цей час, коли Ірак страждає від боротьби збройних угруповань за владу. «Ісламську державу» перемогли, але не знищили остаточно, а спалах коронавірусу призвів до жорстких обмежень, таких як комендантська година та заборона релігійних зібрань.

Сам Франциск зазначив перед відльотом, що хоче продемонструвати Іраку «добру волю». Понтифік давно хотів побувати в цій близькосхідній країні, яка «так сильно постраждала». Він також нагадав, що попередній голова церкви Іоанн Павло ІІ 20 років тому хотів відвідати Ірак, однак цьому завадило правління режиму Саддама Хусейна, скинутого пізніше військами США.

«Не можна розчаровувати людей вдруге. Давайте помолимось, щоб ця подорож пройшла добре», — сказав понтифік.

В Іраку Франциск планує зустрітися з християнською спільнотою, що скоротилася в сім разів протягом останніх 30 років — частково через насильство, і частково через еміграцію для пошуку притулку за кордоном.

Однак головна зустріч Папи відбудеться в неділю — з Великим аятолою Алі аль Сістані, який вважається визначною фігурою серед мусульман-шиїтів. 90-річний усамітнений клірик майже ніколи не покидає свого будинку в священному місті Наджаф, тому Франциск приїде прямо до нього в гості.

Аль Сістані вважається представником поміркованих сил Іраку, і Папа розглядає зустріч з цим мусульманським авторитетом як один із способів послаблення релігійного сектантства. Франциск також планує відвідати території, на яких встановлювала свою владу «Ісламська держава».

Зазначається, що більшість зустрічей відбудеться серед обмеженої кількості людей, оскільки Ірак лише нещодавно отримав першу поставку китайської вакцини від коронавірусу. Однак у планах подорожі — зустріч на стадіоні, що, ймовірно, збере сотні людей — це виходить за межі ватиканських протоколів, де зустрічі Папи з людьми заборонили ще на початку пандемії.

Однією з цілей поїздки до Іраку також є спроба привернути увагу до країни, про яку на міжнародній арені «забули». Як повідомив представник Служби католицької допомоги Давид Берноккі, «Ісламську державу» більше не розглядають як глобального ворога, тож візит Папи Римського є не лише знаком поваги з боку католицької церкви, а ще й засобом привернення уваги всього світу до Іраку.

«Це шанс для всієї країни відчути, що про них не забули», — сказав Берноккі.