Папа Римський вперше призначив кардиналом у США темношкірого священника. Він боровся з розбещувачами дітей в церкві

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Папа Римський вперше призначив кардиналом у США темношкірого священника. Він боровся з розбещувачами дітей в церкві

@carolmaczim / Twitter

Папа Римський Франциск призначив американським кардиналом 72-річного архієпископа Вашингтона Вілтона Грегорі. Він став першим в історії США кардиналом африканського походження.

Про це повідомляє Catholic Standart.

Новий кардинал почав свій шлях до віри в 1958 році у Чикаго, коли вступив до школи святого Кіпріана Карфагенського не будучи католиком. Пізніше він навчався в Папському інституті в Римі, де здобув ступінь доктора сакральної літургії.

На початку нульових Грегорі був обраний президентом Американської конференції католицьких єпископів — на цій посаді він керував програмою захисту неповнолітніх від сексуальних зловживань з боку кліру.

Як зазначає NBC, Грегорі оголосив політику «нульової терпимості» щодо злочинів проти дітей всередині церкви.

Торік, після призначення першим темношкірим архієпископом Вашингтона, Грегорі пообіцяв очистити єпархію від домагань до неповнолітніх та позбавити сану свого попередника Теодора МакКарріка, якого звинуватили у розбещенні малолітніх та у статевих зв’язках із дорослими.

Після вбивства Джорджа Флойда копом у Міннеаполісі в травні цього року Грегорі назвав расизм вірусом, який поширюється навіть під час пандемії, коли люди мають підтримувати одне одного перед обличчям спільної біди.

Він також підтримав мирні виступи Black Lives Matter та назвав молодь у їхніх лавах будівниками «чогось більшого, ніж просто народ, який поважає життя всіх людей».

Грегорі також неодноразово висловлювався на підтримку ЛГБТ-людей та наголошував на необхідності інклюзивності католицизму. Торік, як зазначає New Ways Ministry, він публічно підтримав траснгендерного прихожанина і заявив, що той є «частиною серця церкви».

Крім того Грегорі на посаді архієпископа підтримав батьків ЛГБТ-дітей — він закликав церкву любити цих дітей та підтримувати їхні сімʼї.

  • Ватикан вважає, що адміністрація Дональда Трампа намагається втягнути католицьку церкву в президентські вибори в США. З цієї причини держсекретарю США Майку Помпео відмовили в аудієнції до Папи Римського Франциска.
  • Папа Римський Франциск заявив, що задоволення від їжі та сексу має божественне походження. Він зазначив, що осуд сексу як чогось порочного було викликано неправильним розумінням християнського послання.
  • Понтифік закликав скасувати борги найуразливіших країн, що страждають від коронавірусної кризи. Він також закликав «відновити Землю» та клімат і докласти усіх зусиль, щоб середня глобальна температура не зростала більше ніж на 1,5 градуса за Цельсієм, як це зафіксовано в Паризькій кліматичній угоді.