Ватикан звинуватив адміністрацію Трампа у спробах втягнути церкву у вибори в США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Ватикан вважає, що адміністрація Дональда Трампа намагається втягнути католицьку церкву в президентські вибори в США. З цієї причини Ватикан відмовив в аудієнції держсекретареві США Майку Помпео до Папи Римського Франциска.

Про це повідомляють Reuters і The Guardian.

Помпео прибув з візитом до Італії і у нього повинна була бути зустріч з Папою. Перед цим він написав у Twitter кілька постів, в яких засуджував католицьку церкву через продовження угоди з Китаєм про призначення єпископів. Він відзначав, що Ватикан може втратити моральний авторитет.

«Два роки тому Святий Престол досяг угоди з комуністичною партією Китаю, сподіваючись допомогти католикам Китаю. Однак переслідування з боку Комуністичної партії Китаю тільки зросли. Ватикан принесе шкоди своєму моральному авторитету, якщо продовжить угоду», — писав Помпео.

Кардинал Пʼєтро Паролін і секретар Ватикану з питань відносин з іншими державами Поль Галлахер сьогодні підтвердили журналістам, що причиною відмови в аудієнції була саме критика Помпео. «Папа вже ясно сказав, що політичні діячі не приймаються в період виборів. Це — причина», — сказав Паролін.

  • Ватикан підписав угоду з Китаєм два роки тому. Вона дає право церкві призначати єпископів. При цьому китайські католики розкритикували цей крок, заявляючи, що до сих пір знаходяться під тиском влади.
  • Президент США Дональд Трамп на тлі передвиборчої кампанії активно критикує Китай, але безпосередньо не говорив про цю угоду. Він називав Китай найбільш злісним порушником релігійних прав.
  • 30 вересня в США відбувся перший раунд дебатів між Трампом і кандидатом від демократів Джо Байденом. 60% глядачів вважають, що переміг Байден. За Трампа трохи менше 30%.