Американська кіноакадемія оголосила претендентів на премію «Оскар». Найбільше номінацій — у «Манка»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Американська кіноакадемія оголосила претендентів на премію «Оскар». Найбільше номінацій — у «Манка»

Кадр з фільму «Манк».

Mank

Американська кіноакадемія оголосила номінантів 93-ї премії «Оскар». Список претендентів у прямому ефірі представили акторка Пріянка Чопра і музикант Нік Джонас.

Найбільшу кількість номінацій отримав фільм Девіда Фінчера «Манк». Він претендує на головну нагороду премії — за найкращий фільм, разом із сімома стрічками: «Мінарі», «Перспективна дівчина», «Батько», «Суд над чиказькою сімкою», «Земля кочівників», «Звук металу» і «Юда і чорний месія».

Уперше в номінації за найкращу режисуру боротимуться дві жінки — Хлоя Чжао («Земля кочівників») та Емеральд Феннел («Перспективна дівчина»). Також у цій номінації представлені троє чоловіків: Томас Вінтерберг за фільм «Ще по одній», Девід Фінчер за «Манк» і Лі Айзек Чун за «Мінарі».

У номінації «Найкращий актор» представлені Різ Ахмед («Звук металу»), Чедвік Боузман («Чорне дно Ма Рейні»), Ентоні Гопкінс («Батько»), Гарі Олдман («Манк») і Стівен Юн («Мінарі»).

У номінації «Найкраща акторка» — Віола Девіс («Чорне дно Ма Рейні»), Ендра Дей («Сполучені Штати проти Біллі Холідей»), Ванесса Кірбі («Фрагменти жінки»), Френсіс Макдорманд («Земля кочівників») і Кері Малліган («Перспективна дівчина»).

За перемогу в номінації «Найкращий іноземний фільм» серед інших змагатиметься данська стрічка «Ще по одній» із Мадсом Міккельсеном у головній ролі.

Серед фільмів, які претендують на перемогу відразу в декількох номінаціях, — комедія «Борат-2», яка представлена в категоріях «Найкращий адаптований сценарій» та «Найкраща актриса в ролі другого плану» (Марія Бакалова).

Зазначимо, церемонія вручення «Оскара» у 2021 році пройде 25 квітня — через пандемію коронавірусу її проводитимуть у кількох місцях одночасно. Поки невідомо, хто цьогоріч стане ведучим шоу.

У лютому американська кіноакадемія оголосила шортлист кандидатів на премію «Оскар». Українські картини «Атлантида» Валентина Васяновича та «Земля блакитна, ніби апельсин» Ірини Цілик до нього не увійшли.