Фільм «Ще по одній» з Мадсом Міккельсеном отримав чотири «європейські Оскари» та має усі шанси отримати американський. Про що фільм? Чи варто його подивитися?

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Фільм «Ще по одній» з Мадсом Міккельсеном отримав чотири «європейські Оскари» та має усі шанси отримати американський. Про що фільм? Чи варто його подивитися?

Мадс Міккельсен у стрічці «Ще по одній».

Another round

Фільм данського режисера Томаса Вінтерберга «Ще по одній» отримав чотири нагороди від Європейської кіноакадемії. Драмеді про чотирьох шкільних учителів, які вирішили перевірити гіпотезу про те, що людям у крові не вистачає 0,5 проміле алкоголю, визнали найкращим європейським фільмом. Стрічка також отримала нагороди за кращу режисуру та кращий сценарій. Виконавець головної ролі — зірка серіалу «Ганнібал» Мадс Міккельсен — переміг у номінації «Кращий актор». Оглядачка «Бабеля» Яна Собецька розповідає, що потрібно знати про стрічку та її творців, і пояснює, чому «Ще по одній» варто не пропустити.

Про що фільм

Шлюб викладача історії Мартіна ось-ось розвалиться, тому він перебуває у доволі меланхолійному настрої. Під час вечері у ресторані колеги Мартіна — вчитель фізкультури Томмі, керівник хору Петер та філософ Ніколай — намагаються розважити його розмовами. Ніколай пригадує теорію норвезького психіатра про те, що від народження людям не вистачає у крові 0,5 проміле алкоголю. Четверо вчителів вирішують спробувати компенсувати «дефіцит» і кожного дня потроху випивати. Поступово ситуація виходить з-під контролю.

Ще по одній

Що відомо про авторів фільму

Автор стрічки — данський режисер Томас Вінтерберг. У 1995 році він спільно з режисером Ларсом фон Трієром започаткував авангардистський напрям у кінематографі — «Догма 95». Відповідно до нього, кіно — це не ілюзія, а режисери мають дотримуватися так званої «обітниці цнотливості».

Перший фільм Вінтерберга, створений у рамках «Догми» — драмеді «Свято» — у 1998 році отримав приз журі Каннського кінофестивалю та приз глядацьких симпатій на Роттердамському міжнародному кінофестивалі. Проте пізніше від суворих правил «Догми» відійшли. Найбільше слави Вінтербергу принесла психологічна драма «Полювання». Стрічка вийшла у 2012 році й стала одним з фаворитів Каннського кінофестивалю. Мадс Міккельсен за свою гру у «Полюванні» отримав нагороду за найкращу чоловічу роль.

Співавтор сценарію «Ще по одній» — данський сценарист та режисер Тобіас Ліндгольм. У 2010 році він працював з Вінтебергом над драмою «Субмарино» і отримав за неї нагороду від Данської асоціації кінокритиків «Боділ».

Полювання

Хто такий Мадс Міккельсен

Головну роль у «Ще по одній» виконав один з найпопулярніших данських акторів Мадс Міккельсен. До цього він знімався у низці фестивальних фільмів — зокрема, кінострічках «Після весілля», «Коко Шанель та Ігор Стравінський», «Полювання», але найбільше слави здобув у 2013 році, після виходу серіалу «Ганнібал» на NBC. Актор також знімався у стрічці «Казино Рояль» про Джеймса Бонда, фільмі «Доктор Стрендж» та космоопері «Бунтар Один».

Нещодавно стало відомо, що Мадс Міккельсен зіграє злого чаклуна Ґелерта Ґріндельвальда у продовженні кінофраншизи «Фантастичні звірі» за сценарієм Джоан Роулінг. Він замінить Джонні Деппа, якого попросили відмовитися від ролі через звинувачення у домашньому насильстві.

Another Round / режисер — Томас Вінтерберг / у головних ролях — Мадс Міккельсен, Томас Бо Ларсен, Маунус Міллан, Ларс Рант/ тривалість — 1 година 55 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 92%.

Що відомо про історію створення фільму

Вінтерберг почав працювати над стрічкою «Ще по одній» на початку 2019 року. Фільм мав стати акторським дебютом його доньки Іди. За сюжетом, дівчина мала зіграти доньку героя Міккельсена. Режисер планував зняти фільм у школі Іди та залучити до зйомок її друзів.

Знімати фільм почали у травні минулого року. Проте на четвертий день після початку роботи над проєктом 19-річна Іда загинула в автокатастрофі.

Виробництво фільму поставили на паузу. Вінтерберг вагався щодо того, чи завершувати зйомки. Зрештою він вирішив усе ж закінчити «Ще по одній». Сюжет фільму дещо змінили — у фінальній версії у Мартіна двоє синів. У титрах зазначається, що фільм присвячено Іді.

Чому його варто подивитися

Окрім премії Європейської кіноакадемії, фільм має усі шанси отримати нагороду Американської академії кіномистецтва. Данія вже висунула стрічку Томаса Вінтерберга на «Оскар» — фільм змагатиметься у категорії «Найкращий міжнародний художній фільм».

Критики називають фільм «Ще по одній» однією з кращих робіт Вінтерберга та однією з найяскравіших стрічок 2020 року. Рейтинг стрічки на Rotten Tomatoes — 92%.

Sylvain Lefevre / Contributor