Що подивитися у вихідні. Психологічний трилер від сценариста «Ганнібала», драматичний фільм «Земля кочівників» і новий серіал із зіркою «Як я зустрів вашу маму» Нілом Патріком Гаррісом

Автор:
Яна Собецька
Редактор:
Дмитро Раєвський
Дата:
Що подивитися у вихідні. Психологічний трилер від сценариста «Ганнібала», драматичний фільм «Земля кочівників» і новий серіал із зіркою «Як я зустрів вашу маму» Нілом Патріком Гаррісом

Nomadland

Наприкінці лютого на Netflix, Amazon Prime, HBO Max і Hulu з’явилися кілька релізів. Найцікавіші — серіал «Це — гріх» про епідемію СНІДу у Великій Британії, в якому зіграв зірка ситкому «Як я зустрів вашу маму» Ніл Патрік Гарріс, драма «Земля кочівників», що у 2020 році отримала головну нагороду Венеційського кінофестивалю, і психологічний трилер «У її очах» від сценариста «Ганнібала» Стіва Лайтфута. «Бабель» зібрав відгуки й оцінки критиків і радить, що подивитися у вихідні.

Психологічний трилер «У її очах»

Про що серіал. Луїза — самотня мати. Три роки тому вона розлучилася з чоловіком і тепер самостійно виховує сина. У Луїзи давно не було серйозних стосунків, проте одного дня вона зустрічає у барі привабливого чоловіка на ім’я Девід. Вони спілкуються кілька годин, але після поцілунку Девід раптово зникає. Наступного дня Луїза зустрічає його на роботі. Виявляється, що Девід — її новий начальник. До того ж одружений. Луїза вирішує забути про поцілунок Девіда, однак несподівано знайомиться з його дружиною Адель. Між жінками зав’язуються дружні стосунки. Шоуранер Behind Her Eyes — сценарист і виконавчий продюсер серіалу «Ганнібал» Стів Лайтфут.

Behind Her Eyes / Netflix / шоуранер — Стів Лайтфут / у головних ролях — Ів Г'юсон, Том Бейтман, Сімона Браун, Роберт Арамайо / тривалість — 6 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 59%.

Що кажуть критики. Financial Times зазначає, що шоу, імовірно, має викликати бажання переглянути його вдруге, проте воно настільки нудне, що його важко додивитися навіть перший раз. RogerEbert.com називає серіал «надзвичайно розважальним».

Антиутопія «Племена Європи»

Про що серіал. 2074 рік. Після глобальної катастрофи світ залишається без електроенергії. Європейські країни розділяються на різні племена, що змагаються за виживання. Лів та її брати Кіано й Елья належать до мирного племені, що переховується від інших, більш войовничих. Усе змінюється, коли під час однієї з мисливських вилазок вони знаходять розбитий літак. Серед уламків підлітки помічають пораненого пілота з іншого племені та дивний металевий куб. Намагаючись допомогти пілоту, вони забирають його додому. Невдовзі після цього на їхнє плем’я нападають берсерки, що полюють на куб.

Tribes of Europa / Netflix / шоуранери — Філіп Кох, Яна Бурбах / у головних ролях — Еміліо Сакрая, Генрієтта Конфурій, Меліка Форутан / тривалість — 6 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 83%.

Що кажуть критики. Ready Steady Cut пише, що в серіалі доволі хороші герої та ідеї. Decider рекомендує не дивитися Tribes of Europa і зазначає, що він дуже заплутаний.

Детективний трилер «Розкажи мені свої секрети»

Про що серіал. Карен Міллер вийшла з в’язниці, куди потрапила за те, що допомогала своєму хлопцю Кіту, який виявився серійним убивцею. Тепер вона живе в невеличкому містечку в Луїзіані під новим ім’ям — Емма Голт. Попри вирок суду, Карен не пам’ятає, чи справді була співучасницею злочинів, і намагається повернути собі спогади за допомогою сеансів у психотерапевта. Тим часом Мері Барлоу переконана, що Кіт причетний до зникнення її доньки Терези. Після того як він скоює самогубство, Мері вирішує знайти Карен і дізнатися, що насправді сталося з її дочкою.

Tell Me Your Secrets / Amazon Prime / шоуранер — Гаррієт Ворнер / у головних ролях — Лілі Рейб, Емі Бреннеман, Геміш Лінклейтер / тривалість — 10 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 40%.

Що кажуть критики. IndieWire пише, що обидві головні акторки добре грають, проте серіал має низькопробний сценарій. AV Club вважає, що Tell Me Your Secrets краще тримати свої секрети при собі.

Драма «Земля кочівників»

Про що фільм. Завод, на якому працює Ферн, закривається. Її чоловік помирає. Залишившись без грошей, жінка спаковує усі свої речі у фургон і вирушає у подорож Америкою. Дорогою вона зустрічає людей зі схожою долею і долучається до спільноти кочівників, які їздять різними штатами, намагаючись знайти сезонний підробіток. В основі Nomadland — однойменна книга американської журналістки Джессіки Брудер. У 2020 році фільм отримав головну нагороду Венеційського фестивалю.

Nomadland / Hulu / режисер — Хлої Чжао / у головних ролях — Френсіс Макдорманд, Девід Стретейрн / тривалість — 1 година 47 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 95%.

Що кажуть критики. The Wall Street Journal називає фільм «скромним шедевром, якому немає рівних». Rolling Stone зазначає, що Хлої Чжао використовує суміш різних методів, завдяки яким документальний фільм сприймається як цілком реалістична драма.

Біографічна драма «США проти Біллі Голідей»

Про що фільм. 1939 рік. Біллі Голідей збирає у джазових клубах натовпи шанувальників. Одна з пісень — антирасистська балада Strange Fruit — привертає до неї увагу уряду. Користуючись наркозалежністю Голідей, ФБР намагається заборонити їй виступати у клубах. Для цього організація влаштовує масштабну операцію. До неї залучають Джиммі Фетчера — темношкірого агента, який стає коханцем Голідей. Режисер картини — номінант на премію «Оскар» Лі Деніелс.

The United States vs. Billie Holiday / Hulu / режисер — Лі Деніелс / у головних ролях — Андра Дей, Треванте Роудс, Лакіт Стенфілд / тривалість — 2 години 10 хвилин / рейтинг Rotten Tomatoes — 57%.

Що кажуть критики. The Washington Post каже, що фільм сприймається негідним як актриси, так і людини, яку вона грає. The Guardian називає рішення зобразити останні роки Голідей через її роман з федеральним агентом дивним.

Драматичний серіал «Це — гріх»

Про що серіал. 1981 рік. П’ятеро друзів знімають у Лондоні квартиру, яку називають «Рожевим палацом». Серед мешканців «палацу» — чотири геї: Річі, який хоче кинути коледж і стати актором, його хлопець Еш, молодий кравець Колін, нігерійський іммігрант Роско, а також їхня подруга Джилл. Щовечора усі п’ятеро проводять вечори у квір-закладах і ведуть безтурботний спосіб життя, проте поступово у Великій Британії починають ширитися чутки про загадковий «грип», який вражає лише геїв. Спершу друзі це ігнорують, однак поступово на «грип» починають хворіти дедалі більше їхніх знайомих. Шоуранер проєкту — Рассел Т. Девіс, відомий за серіалом «Доктор Хто».

It’s a Sin / HBO Max / шоуранер — Рассел Т. Девіс / у головних ролях — Оллі Олександр, Каллум Скотт Хоуеллс, Лідія Вест, Ніл Патрік Гарріс / тривалість — 5 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 98%.

Що кажуть критики. The Spool визнає, що Itʼs a Sin — далеко не перший проєкт, що фокусується на епідемії СНІДу, проте він розповідає про ті аспекти історії, що часто залишаються за кадром. Журнал Time називає Itʼs a Sin «першим обов’язковим для перегляду серіалом у 2021 році».

Детективний мінісеріал «Ведмеже місто»

Про що серіал. Місто Бьорнстад помирає. Промисловість у ньому поступово занепадає, а його розвиток практично зупинився. Єдина його надія — хокейна команда, яка вийшла до півфіналу національних змагань і може повернути інвестиції в місто. Усе це опиняється під питанням, коли зірку хокейної команди — Кевіна — звинувачують у серйозному злочині. В основі серіалу — однойменний роман шведського письменника Фредріка Бакмана.

Beartown / HBO Max / шоуранер — Антонія Пик / у головних ролях — Міріам Інгрід, Ульф Стенберг / тривалість — 5 епізодів / рейтинг Rotten Tomatoes — 83%.

Що кажуть критики. Salon.com каже, що головні герої прекрасно прописані, а акторська гра передає усю складність історії. Globe and Mail називає серіал «захоплюючою, потужною та часом незабутньою драмою».