Навального вивезли з СІЗО невідомо куди. Захід вимагає від Росії звільнити опозиціонера

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Російського опозиційного політика Олексія Навального вивезли з СІЗО-3 у селищі Кольчугіно у Владимирській області.

Про це повідомили 12 березня його адвокати.

«Адвокати Олексія сьогодні з початку робочого дня перебували в СІЗО-3 Кольчугіно. Під різними приводами їх не допускали до Олексія (то свято придумали, то комусь стало зле, мабуть, після святкування). Тільки о 14:00 їм повідомили, що Олексій відбув. Куди — відповідати відмовилися», — йдеться на сторінці опозиціонера у Twitter.

Згодом ТАСС із посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомило, що Навальний перебуває у колонії № 2 у місті Покров (Владимирська область), де він і буде відбувати покарання.

Водночас адвокати Навального запевнили, що з’їздили в колонію, але там їм інформацію про місцеперебування опозиціонера не підтвердили.

«Сказали, що жодної інформації про доправлення Навального немає і взагалі в установи «короткий день». Було 15:30. Де Олексій, як і раніше, невідомо, і ФСВП явно збирається приховувати це якомога довше», — розповіли адвокати.

На цю ситуацію вже відреагував Комітет міністрів Ради Європи і вимагає негайно звільнити Навального.

«Приведення у виконання вироку, винесеного з такими суттєвими недоліками, повністю суперечить висновкам і духу постанови Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ)», — йдеться у рішенні комітету.

До того ж євродепутати наголосили, що Росія не виконала рішення ЄСПЛ, яке стосується справи «Ів Роше» щодо Олексія Навального і Петра Офіцерова, та закликали РФ вжити всіх можливих заходів для скасування обвинувальних вироків стосовно обох заявників і усунення всіх негативних наслідків для них.

Окрім цього, 45 країн звернулися до Ради ООН з прав людини в Женеві з закликом до Росії звільнити Навального, назвавши дії російської влади проти опозиціонера «неприйнятними і політично мотивованими». За даними Reuters, окрім європейських держав заяву підписали США, Австралія, Канада і Японія.

«Ми закликаємо РФ до негайного і беззастережного звільнення пана Навального і всіх незаконно чи довільно затриманих, зокрема, за реалізацію прав на свободу мирних зібрань і обʼєднань, свободу думок і їх вираження, а також свободу релігії і переконань», — йдеться в заяві.

  • Суд виніс вирок Навальному 2 лютого 2021 року. У нього був умовний термін 3,5 року, але суд вирішив змінити його на реальний, оскільки Навальний не зʼявлявся до Федеральної служби виконання покарань відмічатися як умовно засуджений у справі «Ів Роше». Адвокати політика наголошували, що він не приходив, тому що лікувався у Берліні після отруєння бойовою отрутою «Новачок». 20 лютого суд визнав Навального винним у другій справі — про наклеп на ветерана.
  • 17 лютого Європейський суд з прав людини висунув вимогу до Росії звільнити опозиціонера Олексія Навального як забезпечувальний захід його позову до російської влади. Але Московський міськсуд відмовився брати до уваги рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). У постанові йдеться, що ЄСПЛ «не є вищим судом для судової системи Росії, не має права давати російським судам будь-які категоричні вказівки і втручатися в діяльність національних судів, повʼязану з виконанням вироків, що набули законної сили».