Україна схвалила китайську вакцину від коронавірусу Sinovac

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Україна схвалила вакцину проти COVID-19, яку розробила китайська компанія Sinovac. Про це повідомляє Reuters.

Українська фармацевтична компанія «Лекхім» — один з партнерів Sinovac — підписала угоду з виробником на поставку 5 мільйонів доз вакцини в Україну, зокрема 1,9 мільйона доз за схемою державних закупівель.

Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я уклало перший контракт про поставку вакцини від коронавірусу з китайською компанією Sinovac Biotech. Вводити препарат потрібно двома дозами. На третьому етапі випробувань вакцина показала ефективність у 50,38% і може бути дієвою проти різних штамів хвороби. Головні переваги цієї вакцини — не потребує особливих умов для зберігання та порівняно недорога. За 1 913 316 доз Україна сплатила мільярд гривень — по 504 гривні за кожну.

На поставку препарату очікували в лютому, але «Лекхім» прострочила терміни поставки. МОЗ готується оштрафувати компанію. Згідно з контрактом, розмір штрафу становитиме 0,1% від суми контракту за кожен день прострочки. Україна розраховувала отримати першу партію вакцин протягом місяця після її реєстрації у Китаї (6 лютого). Компанія «Лекхім» відмовилася від коментарів, лише зазначила, що очікує на поставку першої партії 15 березня.

Reuters пише, що Україна, одна з найбідніших країн Європи, відстала від багатьох своїх сусідів у забезпеченні вакцинами свого 41-мільйонного населення. Раніше міністр охорони здоровʼя Максим Степанов закликав регіональні влади прискорити вакцинацію — він незадоволений темпами імунізації в Україні, адже планував вийти на 10 тисяч щеплень щодня, а наразі їх трохи понад 3 тисячі.

Також Степанов заявив, що жодного випадку, коли вакцинація проти COVID-19 призвела б до важких наслідків, в Україні не зафіксовано. На майже 20 тисяч щеплень надійшло 185 повідомлень про побічні ефекти після імунізації, але всі випадки мали легку форму.

  • Станом на 9 березня в Україні зареєстровано понад 1,4 мільйона випадків коронавірусу, 27 204 людини померли. Із 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield) — до 9 березня зробили 19 118 перших щеплень. 1 березня почав працювати сайт для запису на вакцинацію. Це можна зробити й через додаток «Дія».
  • Наразі Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію — 500 тисяч доз вакцини компанії AstraZeneca — отримали 23 лютого. Очікується ще 1,5 мільйона доз від цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії Novavax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. Водночас у рамках ініціативи COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.