Китай схвалив для широкого використання свою вакцину Sinovac — саме її закупила Україна

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Влада Китаю схвалила для загального застосування свою вакцину від коронавірусу виробництва Sinovac. Саме цей препарат закупила Україна.

Про це повідомляє Associated Press.

Вакцину тепер нададуть широкому загалу, хоча дослідження все ще тривають. Компанія повинна буде надати дані про подальші дії, а також звіти про будь-які побічні ефекти після продажу вакцини на ринку.

Це друга вакцина місцевого виробництва, що отримала умовне схвалення. У грудні Пекін санкціонував за аналогічною процедурою випуск вакцини державної компанії Sinopharm.

Щеплення вакцинами Sinovac і Sinopharm передбачає введення двох доз. Вакцина Sinovac піддавалася інтенсивній перевірці і критиці через відсутність прозорості, почасти через різні дані про ефективність у різних країнах світу. Третю фазу випробувань проводили у Бразилії, Індонезії та Туреччині на медиках. У Туреччині ефективність вакцини була 91,25%, в Індонезії — 65,3%. У Бразилії вакцина була ефективна у 100% важких випадків, у легких — 78%. Її загальний показник ефективності становить 50,38%. Вакцину Sinovac вже продано щонайменше в десять інших країн і нею вже роблять щеплення у пʼяти країнах.

Світові органи охорони здоровʼя заявили, що буде корисна будь-яка вакцина з ефективністю не менше 50%. Вакцина проти грипу зазвичай ефективна приблизно на 50%.

Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я уклало перший контракт про поставку вакцини від коронавірусу. Вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech перебуває на фінальному етапі клінічних досліджень і може бути зареєстрована найближчим часом. За різними даними її ефективність становить від 50 до 97%, але офіційні результати компанія ще не оприлюднила.

Головні переваги цієї вакцини — не потребує особливих умов для зберігання та порівняно недорога. За 1,9 мільйона доз Україна сплатила мільярд гривень — по 504 гривні за кожну. Якщо все буде добре, першу поставку очікують уже в лютому.