Після нападу безпілотників на об’єкти Саудівської Аравії впали ціни на нафту. Єменські хусити обстріляли потужності Saudi Aramco

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Після нападу безпілотників на об’єкти Саудівської Аравії впали ціни на нафту. Єменські хусити обстріляли потужності Saudi Aramco

Faisal Al Nasser / Bloomberg via Getty Images

У понеділок, 8 березня, у світі впали ціни на нафту — вперше після того, як вони зросли до понад $70 за барель з початку пандемії коронавірусу. Як повідомляє Reuters, падіння вартості спричинили атаки на нафтові об’єкти Саудівської Аравії.

У неділю хуситські угруповання Ємену обстріляли ракетами та безпілотниками центральний об’єкт саудівської нафтової компанії Saudi Aramco в місті Рас-Таннура, що на узбережжі Перської затоки на північному сході країни.

Ціна марки Brent впала на 0,4% — до $69 за барель після минулорічного подорожчання. Нафта-сирець марки West Texas Intermediate здешевшала на 0,3% і коштує $67,9.

Наразі немає жодних повідомлень про значні збитки внаслідок атаки хуситів, перебоїв у поставках також немає.

Напад безпілотників стався після дій Організації країн-експортерів нафти, Росії та їхніх союзників, відомих як ОПЕК+, що погодилися дотримуватися скорочення видобутку, незважаючи на зростання цін на нафту-сирець.

  • Наприкінці 2019 року в Саудівській Аравії, біля порту Джидда прогримів вибух на танкері під сінгапурським прапором. Уряд королівства заявив, що підрив стався внаслідок атаки з вибухівкою, який саудівці сприймають як терористичний акт.
  • У кінці листопада в порту Еш-Шукайк на міні підірвався грецький нафтовий танкер. Ер-Ріяд звинуватив в атаці єменських повстанців-хуситів. Відповідальність взяло на себе угруповання «Ансар Аллах».
  • Хуситів в Ємені підтримує Іран. 14 вересня 2019 року на одному з найбільших у світі нафтопереробних заводів саудівської компанії Saudi Aramco на сході країни стався вибух, а потім почалася пожежа. Саудівська Аравія причиною вибухів назвала атаки іранських безпілотників. США теж звинуватили Іран і вирішили направити до Саудівської Аравії батарею ракетних комплексів Patriot.
  • У вересні цього року сили Арабської коаліції, очолюваної Саудівською Аравією, кілька разів збивали безпілотники повстанців «Ансар Аллах», які намагалися атакувати міста й аеропорт «Ебха».