Саудівська Аравія вважатиме напад дронів на Saudi Aramco «актом війни» у разі, якщо атака була з боку Ірану

Автор:
Анна Воробйова
Дата:
Саудівська Аравія вважатиме напад дронів на Saudi Aramco «актом війни» у разі, якщо атака була з боку Ірану

Faisal Al Nasser / Bloomberg via Getty Images

Саудівська Аравія розцінюватиме напад на свою компанію Saudi Aramco як акт війни у разі, якщо зʼясують, що його здійснили з території Ірану. Таку заяву зробив голова МЗС країни Адель аль-Джубейр в інтервʼю CNN.

«Ми вважаємо Іран відповідальним, тому що ракети і безпілотники, за допомогою яких було скоєно напад, були зроблені в Ірані і ним же доставлені», — заявив Адель аль-Джубейр.

Він підкреслив, що якщо ця інформація буде підтверджена, й атака дійсно була вчинена з території Ірану, це поставить уряд Саудівської Аравії «в іншу позицію».

«Це буде вважатися актом війни», — сказав голова МЗС.

Наразі Саудівська Аравія очікує результатів розслідування нападу.

14 вересня на одному з найбільших у світі нафтопереробних заводів саудівської компанії Saudi Aramco на сході країни стався вибух, а потім почалася пожежа. Саудівська Аравія причиною вибухів назвала атаки безпілотників.

  • Міноборони Саудівської Аравії заявило, що атака виходила не з Ємену, а дрони відрізнялися від тих, які використовують хусити. В Ер-Ріяді стверджують, що для атаки використовувалися іранські безпілотники. США, своєю чергою, звинуватили в атаці Іран. Трамп доручив американському Мінфіну істотно посилити санкції проти Ірану. 20 вересня Вашингтон увів обмеження проти Центрального банку Ірану.
  • 18 вересня Саудівська Аравія приєдналася до коаліції США для убезпечення морських шляхів Близького Сходу після нападів на її нафтові обʼєкти.
  • Президент США Дональд Трамп схвалив відрядження американських військових на Близький Схід після атаки на нафтові родовища в Саудівській Аравії.