Держдеп США назвав чотири видання, що напряму контролюються спецслужбами Росії та працюють на підрив довіри до західних вакцин

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Держдеп США назвав чотири видання, що напряму контролюються спецслужбами Росії та працюють на підрив довіри до західних вакцин

sebastiaan stam / Unsplash

Російська розвідка намагається посіяти сумнів у ефективності та безпечності вакцини від коронавірусу виробництва Pfizer-BioNTech поряд з іншими західними розробками. Для цього використовують дезінформаційні публікації в інтернет-виданнях, повідомляє Державний департамент США.

Про це пише The Wall Street Journal.

Американські урядовці виділяють чотири видання, що слугують «фронтом» для зусиль російських спецслужб. На цих сайтах публікують статті, що наголошують на ризиках побічних ефектів розробки Pfizer-BioNTech, ставлять під сумнів її ефективність та говорять про нібито поспішний дозвіл регуляторів США щодо її використання.

Ці видання читає небагато людей, однак їхні наративи досить потужні для того, щоб їх поширювали в інших медіа.

«Ми вважаємо, що ці видання прямо пов’язані зі службами розвідки Росії. Усі вони належать іноземцям і діють з-поза меж США. Вони сильно відрізняються за охопленням, тоном, аудиторією, але всі вони є частиною російської пропагандистської та дезінформаційної екосистеми», — зазначають у підпорядкованому Держдепу Глобальному центру взаємодії, що бореться з іноземною пропагандою.

За повідомленням Держдепу, ці чотири видання мають безпосередній стосунок до Федеральної служби безпеки та розвідувальних служб Росії:

  • New Eastern Outlook і Oriental Review — видання, що напряму контролюються Службою зовнішньої розвідки (СЗР) Росії. Ці два видання підносять себе як академічні й націлені на аудиторію Близького Сходу, Азії та Африки. У своїх публікаціях вони часто ставлять під сумнів роль США у світі.
  • News Front — видання, підконтрольне Федеральній службі безпеки (ФСБ). Редакція розташована на території окупованого Криму й пише на 10 мовах. На початку 2020 року сайт видання відвідали понад 9 мільйонів користувачів.
  • Rebel Inside — видання, яким керує Головне розвідувальне управління генштабу Збройних сил Росії (ГРУ). Раніше на його сторінках висвітлювали протести та заворушення, однак зараз сайт майже повністю неактивний.

Держдеп уперше заходить настільки далеко, щоб пов’язати конкретні видання зі спецслужбами Росії. Чиновники не надали доказів, але зазначили, що така оцінка видань була висновком різних урядових установ США.

У матеріалах цих видань містяться попередження про небезпечність вакцини Pfizer-BioNTech, яка або не працює, або призводить до паралічу обличчя. Також вони називали мРНК-вакцини експериментальною та неточною технологією, яку нібито фінансували мільярдер і філантроп Білл Гейтс і головний інфекціоніст США Ентоні Фауччі — особи, яких вважають ворогами людства в американських конспірологічних колах.

Однією з характерних маніпулятивних практик цих видань також є републікація дійсних наукових фактів про недоліки вакцин і повне ігнорування їхніх достоїнств.

«Російські спецслужби несуть пряму відповідальність за використання цих чотирьох платформ для поширення пропаганди та брехні. Від самого початку пандемії коронавірусу в минулому році ми стали свідками того, як екосистема дезінформації в Росії розвивалась і поширювала брехливі наративи про кризи», — зазначили в Держдепі.

До того ж російські державні видання та уряд зі своїх акаунтів у Twitter роблять відкриті спроби висловити занепокоєння щодо вартості та безпечності вакцини Pfizer-BioNTech, що, на думку неурядових експертів, робиться з метою просування конкуруючої російської вакцини «Супутник V».

Найбільш популярною мішенню для дезінформації Pfizer-BioNTech робить те, що вона є першою міжнародно визнаною і широко вживаною розробкою. Експерти вважають, що це може призвести до зростання ролі «Супутника V» та ймовірного домінування цієї російської вакцини на міжнародному ринку.

Спроби підірвати довіру до розробки Pfizer-BioNTech використовують глибоко вкорінені антивакцинаторські настрої серед американських та європейських громадян. За даними уряду США, у лютому занепокоєння щодо безпечності вакцини від коронавірусу було основним мотивом відмови від щеплення.

Зі свого боку Кремль відкидає обвинувачення у спланованій кампанії дезінформації, і вважає, що США несправедливо звинувачують Росію у змові через широкі міжнародні дебати про безпечність вакцин.

«Це маячня. Російські спецслужби не мають жодного стосунку до критики вакцин. Якщо ми будемо розглядати кожну негативну публікацію проти вакцини «Супутник V» як результат зусиль американських спецслужб, ми збожеволіємо, оскільки бачимо це щодня, щогодини в усіх англосаксонських ЗМІ», — заявив речник президента Росії Дмитро Пєсков.