ДБР викликало на допит чотирьох нардепів «Голосу» у справі про кнопкодавство під час голосування за призначення Шкарлета

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ДБР викликало на допит чотирьох нардепів «Голосу» у справі про кнопкодавство під час голосування за призначення Шкарлета

Міністерство освіти і науки України

Державне бюро розслідувань викликало на допит як свідків чотирьох нардепів з фракції «Голос» у справі про можливі порушення при голосуванні за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки.

Про це йдеться у відповідному листі відомства, який оприлюднив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Його викликали на допит разом з іншими нардепами фракції — Інною Совсун, Ольгою Стефанишиною та Наталією Піпою.

У листі ДБР йдеться, що Головне слідче управління відомства проводить розслідування кримінального провадження за статтею 364-2 Кримінального кодексу на підставі заяви Совсун. У ДБР зазначають, що, на думку Совсун, рішення про призначення Шкарлета ухвалене з грубими технічними порушеннями регламенту Верховної Ради.

У грудні 2020 року, після голосування за призначення Шкарлета міністром освіти фракція «Голос» заявила про фальсифікації — за проголосували депутати від «Опозиційної платформи — За життя», яких не було в залі (зокрема, Григорій Суркіс). Після цього спікер Ради доручив встановити камери відеоспостереження у віддалених куточках сесійної зали, щоб фіксувати кнопкодавство.

15 лютого голова фракції «Голос» заявив, що у Раді зникло відео, на якому зафіксовано факт неперсонального голосування за призначення Шкарлета. Хоча в управлінні держохорони це заперечують.

Крім того, нардепи зібрали 45 підписів, необхідних для подання до Конституційного суду про скасування рішення парламенту щодо призначення Шкарлета.