В Білорусі увʼязнили журналістку і лікаря — вони повідомили про смерть активіста після його затримання силовиками

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В Білорусі увʼязнили журналістку і лікаря — вони повідомили про смерть активіста після його затримання силовиками

tut.by

У Мінську журналістку порталу TUT.by Катерину Борисевич засудили до шести місяців увʼязнення і штрафу у 2,9 тис. білоруських рублів (понад $1 100). Її звинуватили в незаконному розголошенні лікарської таємниці, що стосувалася загибелі одного з учасників протестів — Романа Бондаренка.

Про це повідомляє «Русская служба Би-би-си».

Також до 2 років позбавлення волі з відстрочкою покарання на рік і штрафом у 1 450 білоруських рублів ($560) засудили лікаря швидкої допомоги Артема Сорокіна. Суд постановив, що Сорокін незаконно передав Борисевич, а та, на порушення закону, поширила у своїй публікації відомості, згідно з якими загиблий після сутички з прихильниками влади мінчанин Роман Бондаренко був тверезий.

Зазначається, що до оголошення вироку лікар і журналістка провели під арештом понад сто днів. Суд проходив в закритому режимі. Мати Романа Олена Бондаренко заявила, що сімʼя загиблого дозволила журналістці TUT.BY публікувати інформацію про відсутність алкоголю в крові Романа Бондаренка.

Журналісти видання TUT.by засудили це судове рішення і назвали його «помстою за роботу Борисевич, і спробою чинити тиск на TUT.BY і інші незалежні медіа».

  • Нагадаємо, 12 листопада 2020 року в лікарні Мінська помер 31-річний Роман Бондаренко, якого напередодні в тяжкому стані доправили до лікарні. Його затримали правоохоронці увечері 11 листопада. Невідомі в масках приїхали у двір будинку, де він проживає, і почали зрізати біло-червоні прапори та стрічки. Унаслідок цього між ними та місцевими жителями почалися сутички. Згодом з мікроавтобуса, який був поруч, вибігли люди та затримали Бондаренка.
  • Згодом Генпрокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти медика, який розповів журналістам про смерть Бондаренка.
  • Через смерть Бондаренка Євросоюз пригрозив Білорусі новими санкціями, а у країні почалася нова хвиля протестів.