У Білорусі порушили кримінальну справу проти медика, який повідомив ЗМІ про смерть Романа Бондаренка

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Генеральна прокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти медика Міської клінічної лікарні швидкої допомоги в Мінську, який розповів журналістам про смерть мінчанина Романа Бондаренка після затримання правоохоронцями.

Про це пише Интерфакс.

Справу проти медика та ще однієї людини порушили за ч. 3 ст. 178 КК Білорусі (розголошення лікарської таємниці, що спричинило тяжкі наслідки). Їм загрожує до трьох років ув’язнення і штраф.

«Діючи умисно, без службової необхідності, підозрюваний вступив у злочинну змову з представником інтернет-ресурсу (TUT.by), якому повідомив дані про результати медичного огляду Романа Бондаренка. Тим самим він розголосив лікарську таємницю», — вважають у Генпрокуратурі.

Тяжкими наслідками там називають те, що після інформації про смерть Бондаренка у суспільстві виникла «атмосфера недовіри до державних органів, підвищилася напруга, а громадян спонукали до агресії». Також там наголосили, що медика та його спільника затримали.

Водночас видання TUT.by повідомило, що силовики затримали журналістку Катерину Борисевич. Спочатку вона нібито вийшла в магазин, але повернулася додому вже з правоохоронцями. Через деякий час її вивели з будинку та вивезли в невідомому напрямку.

  • Нагадаємо, 12 листопада в лікарні Мінська помер 31-річний Роман Бондаренко, якого напередодні в тяжкому стані доправили до лікарні. Його затримали правоохоронці увечері 11 листопада. Невідомі в масках приїхали у двір будинку, де він проживає, і почали зрізати біло-червоні прапори та стрічки. Унаслідок цього між ними та місцевими жителями почалися сутички. Згодом з мікроавтобусу, який був поруч, вибігли люди та затримали Бондаренка.
  • Через його смерть Євросоюз пригрозив Білорусі новими санкціями, а у країні почалася нова хвиля протестів. Учасники акції використовують фразу «Я виходжу» — це останнє повідомлення, яке надіслав Бондаренко.