ЦПК: У Раді почали збір підписів для проведення позачергової сесії, щоб звільнити директора НАБУ Ситника

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

УНІАН

У Верховній Раді почали збирати підписи для проведення позачергової сесії, щоб звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Про це повідомив голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін у Telegram.

За його словами, процес координує нардеп «Слуги народу» Артем Дмитрук, який і отримав від спікера парламенту підписні листи.

«Народні депутати почали збір підписів на проведення позачергової сесії для звільнення Ситника […] Робити таке під час візиту в Україну президента Європейської ради [2—3 березня з візитом в Україні перебуває Шарль Мішель] — це свідомо руйнувати стосунки України з ЄС. Якраз завтра Мішель зустрічається з Ситником, а вже у четвер Рада зноситиме останнього з політичних мотивів», — написав Шабунін.

Нардеп «Слуги народу» Ірина Верещук підтвердила збір підписів за позачергове засідання. Вона зазначила, що депутати ініціюють засідання для розгляду законопроєкту про НАБУ, але в документі, підкреслює, не йдеться про звільнення Ситника.

«Йдеться тільки про впорядкування і виконання рішення Конституційного суду», — повідомила Верещук у коментарі Інтерфакс-Україна. Разом з тим, на уточнююче запитання про ймовірну дату проведення такого засідання нардеп відповіла, що це буде залежати від того, наскільки швидко ініціатори зберуть необхідних 150 підписів.

Зазначимо, 15 лютого Кабінет міністрів підготував законопроєкт, який дозволяє звільнити Ситника з посади директора НАБУ.

Вже через два дні Рада опублікувала текст законопроєкту, яким пропонують узгодити відповідно до Конституції закон «Про національне антикорупційне бюро».

У проєкті написано, що до призначення нового директора його повноваження виконує перший заступник (зараз це Гізо Углава). Проте немає жодної норми про те, що відбувається з чинним директором (Артемом Ситником). Антикорупціонери попереджають, що може виникнути колізія — повноваження матиме й Углава, і Ситник.

Керівника (директора) НАБУ, відповідно до законопроєкту, призначає та звільняє Кабінет міністрів за результатами конкурсу. Щороку має проводитися аудит ефективності діяльності Національного бюро — вибірково аналізуватимуть кримінальні провадження, розслідування яких НАБУ вже завершило. Цим будуть займатись три партнери України у сфері антикорупції.