У Раді опублікували текст законопроєкту про обрання нового директора НАБУ. ЦПК заявив, що він заблокує роботу бюро

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

УНІАН

Верховна Рада опублікувала текст законопроєкту (№ 5070), яким пропонують узгодити відповідно до Конституції закон «Про національне антикорупційне бюро». Проте у ньому не прописані підстави для звільнення чинного директора НАБУ Артема Ситника.

Щодо повноважень Ситника: у законопроєкті написано, що до призначення нового директора його повноваження здійснює перший заступник (зараз це Гізо Углава). Проте немає жодної норми про те, що відбувається з чинним директором (Артемом Ситником).

«Особа, яка станом на день набрання чинності цим законом, займає посаду першого заступника Директора НАБУ, здійснює всі повноваження директора Нацбюро до моменту призначення нового директора урядом». Центр протидії корупції уточнює, що у разі голосування за законопроєкт НАБУ отримає: і в. о. з повноваженнями директора, і директора з не припиненими повноваженнями.

«За таких обставин Ситник залишається директором НАБУ, але до обрання нового директора і в його першого заступника Гізо Углави будуть повноваження директора. [...] У підсумку підривається легітимність будь-яких рішень обох. Більш того, з призначенням нового директора ця проблема не зникне та існуватиме принаймні до квітня 2022 року, коли спливе 7-річний строк призначення Ситника», — наголосили антикорупціонери.

Керівника (директора) НАБУ, відповідно до законопроєкту, призначає та звільняє Кабінет міністрів (Артема Ситника призначив пʼятий президент Петро Порошенко) й координує його роботу. Нова конкурсна процедура з обрання директора буде складатись з 9 людей: 3 від РНБО, 3 від уряду й 3 також від Кабміну, але за пропозицією партнерів України в сфері антикорупції. Рішення прийматимуться більшістю голосів — пʼятьма членами комісії. Підстави для звільнення директора не прописані.

НАБУ пропонують називати не державним правоохоронним органом, а центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом.

Також щороку має проводитися аудит ефективності діяльності Національного бюро — будуть аналізувати вибірково кримінальні провадження, розслідування яких НАБУ вже завершило. Цим будуть займатись три партнери України в сфері антикорупції.