«Дірка» в законі, що заважає роботі з МВФ. Мінʼюст пояснив схвалений урядом закон, який звільняє директора НАБУ Ситника

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Дірка» в законі, що заважає роботі з МВФ. Мінʼюст пояснив схвалений урядом закон, який звільняє директора НАБУ Ситника

Ковальчук Віктор / УНІАН

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що уряд схвалив новий проєкт закону щодо обрання директора Національного антикорупційного бюро, аби узгодити його з Конституцією.

Про це він написав у Facebook.

Міністр нагадав, що раніше Конституційний суд двома своїми рішеннями визнав неконституційними указ про призначення Артема Ситника директором НАБУ і положення закону про НАБУ щодо повноважень президента брати участь у доборі та призначати директора Бюро.

«Першим підходом до бар’єру став законопроєкт № 4437 — у ньому уряд (щоб уникнути будь-яких сумнівів у легітимності директора НАБУ) запропонував на рівні закону надати Артему Ситнику повноваження директора НАБУ до обрання нового директора за новою процедурою. На жаль, № 4437 не отримав підтримки в парламенті», — нагадав Малюська.

Через це, за його словами, проблема «дірки» у законодавстві та статусі НАБУ залишилися, і «її закриття — одна з умов співробітництва з МВФ». Щоб ліквідувати прогалини, уряд «зробив другий підхід» — новий законопроєкт надає НАБУ статус органу виконавчої влади та встановлює нову процедуру обрання директора НАБУ.

«Також окремою нормою законопроєкту вказано, що протягом проходження відбору нового директора НАБУ його повноваження виконуватиме перший заступник директора НАБУ», — зазначив Малюська. Він додав, що тепер долю цього законопроєкту має вирішити парламент.

У коментарях до повідомлення Малюська заявив, що, на його думку, перебування Ситника на посаді директора НАБУ не суперечить Конституції, а норма про звільнення директора на час обрання нового «уже місяць як обговорюється з МВФ». «А не включили її [у текст законопроєкту до засідання уряду] з технічних міркувань — формулювання все ще в режимі допогодження і доопрацювання всередині уряду, потрібен був час визначитися із прізвищем в. о.», — зазначив міністр.

  • У понеділок стало відомо, що Кабінет міністрів підготував законопроєкт, який дозволяє звільнити директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника та робить обрання його наступника підконтрольним президенту.
  • Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що звільнення Ситника — особисте рішення президента, який таким чином відреагував на початок розслідування щодо закупівлі Міністерством охорони здоровʼя вакцин від COVID-19.