«Це крок до знищення». НАБУ розкритикувало урядовий законопроєкт і назвало загрози

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Це крок до знищення». НАБУ розкритикувало урядовий законопроєкт і назвало загрози

Pavlo_Bagmut / Ukrinform / Barcroft Media / Getty Images

Національне антикорупційне бюро розкритикувало законопроєкт уряду, який мав вирішити проблемні моменти після рішень Конституційного суду. У НАБУ заявили, що він може позбавити його незалежності. Про це відомство написало у Facebook.

«Законопроєкт Кабміну щодо Національного бюро — крок до знищення відомства. [...] Проєкт насправді відкриває можливості для повного перезавантаження інституції та позбавлення її інституційної незалежності», — заявили в НАБУ.

У відомстві перерахували ключові загрози законопроєкту, зокрема те, що «контрольний пакет» голосів у складі конкурсної комісії з відбору директора НАБУ фактично отримує Кабмін. Зазначимо, що до комісії ввійдуть 9 людей: 3 від РНБО, 3 від уряду й ще 3 від Кабміну, але за пропозицією партнерів України у сфері антикорупції.

Остаточне рішення щодо складу комісії з проведення щорічного аудиту теж повністю віддається уряду.

Зазначається, що зміну статусу НАБУ (з правоохоронного на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом) можуть використати як привід змінити кадровий склад, «який є найціннішим ресурсом у протидії корупції». Бюро наголошує, що влада обʼєдналась для боротьби проти нього.

Законопроєкт уряду щодо НАБУ

У ньому написано, що до призначення нового директора його повноваження виконує перший заступник (зараз це Гізо Углава). Проте немає жодної норми про те, що відбувається з чинним директором (Артемом Ситником). Антикорупціонери попереджають, що може виникнути колізія — повноваження матиме й Углава, і Ситник.

Керівника (директора) НАБУ, відповідно до законопроєкту, призначає та звільняє Кабінет міністрів за результатами конкурсу. Щороку має проводитися аудит ефективності діяльності Національного бюро — вибірково аналізуватимуть кримінальні провадження, розслідування яких НАБУ вже завершило. Цим будуть займатись три партнери України у сфері антикорупції.