«Це свого роду провокація». Міністр Аваков відреагував на вирок Стерненку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав швидкість розгляду справи активіста Сергія Стерненка «провокацією», націленою проти «промайданівських сил». Самого ж Стерненка він назвав «штучним героєм».

Про це він заявив під час інтервʼю Наталії Мосейчук на «1+1».

«Я вважаю, що винесення цієї справи в такому аспекті, з таким ступенем інтенсивності особливо в дні Майдану — це свого роду провокація. Це все повинні добре розуміти промайданівські, проукраїнські сили», — сказав Аваков, додавши, що у день вироку «тут же зателефонував» президенту Зеленському.

За його словами, сутички з поліцією на акції протесту біля Офісу президента стали для нього несподіваними. При цьому він розуміє, що причина цього криється у запиті суспільства на справедливість і справедливі суди.

Аваков зазначив, що не вважає Стерненка «героєм» і не хоче вірити «гаслам, маскам і міфам».

«У нас підмінено поняття справжніх героїв і створюваних. Не треба називати революціонерами тих, хто придумав образ бунтаря [...]. У чому ж його героїзм? У тому, що він, може, на фронті був? Може він у найважчі моменти на Майдані в 13—14 році був? Адже ні. Він зʼявився на самому фініші Майдану [...]. Або може у нього є досвід якихось звершень хороших?» — заявив міністр.

  • 23 лютого Приморський суд Одеси засудив Сергія Стерненка до 7 років і 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією половини майна за нібито організацію викрадення у 2015 році Сергія Щербича, члена партії «Довіряй ділам» одеського мера Геннадія Труханова. Стерненко начебто організував викрадення Щербича, щоб заволодіти його коштами — 300 гривнями. Справа ґрунтується лише на свідченнях Щербича.
  • Стерненко провину заперечує і називає це розправою за проукраїнську позицію і критику. Його підтримали депутати «Голосу», низка правозахисних організацій, активісти та багато інших.
  • 27 лютого за Офісом президента та Офісом генерального прокурора відбулася багатотисячна акція. Протестувальники вимагали чесних судів, звільнення Стерненка і відставки генерального прокурора Ірини Венедіктової.