У всіх областях України почали вакцинацію від коронавірусу. Першими щеплення отримали медики

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

В усіх українських областях розпочалася вакцинація від коронавірусу. Перші щеплення зробили ще 24 лютого, однак 25 лютого вакцина доставили вже в усі регіони.

Про початок вакцинації звітують місцеві обласні держадміністрації.

Вакцина прибула до України 23 лютого. І вже наступного дня у країні почалася вакцинація. Перше щеплення отримав медик у Черкаській області. Загалом у перший день вакцинувалися 159 людей у Київській, Черкаській, Чернігівській, Житомирській та Вінницькій областях.

Усі інші регіони почали вакцинацію 25 лютого. У Києві першим щеплення отримав завідувач реанімаційного відділення Олександрівської лікарні Олексій Куценко.

У Запорізькій області першим вакцинували лікаря-анестезіолога Ярослава Наговського в 7-й міській лікарні Запоріжжя. Разом з ним вакцинувалися ще 5 медиків із мобільних бригад.

У Сумській області перше щеплення зробили лікарю-анестезіологу Дмитру Білоборову. Другою вакцину отримала медик Сумського обласного госпіталю для ветеранів війни Наталя Зеленська.

У Луганській області першими вакцинувалися медсестра мобільної бригади Людмила Глущенко та лікар-кардіоревматолог Луганської обласної дитячої лікарні Сергій Пономарьов.

В Івано-Франківській області, де наразі критична ситуація з поширенням коронавірусу, перше щеплення від хвороби отримала завідувач відділення невідкладної екстреної медичної допомоги Надвірнянської центральної районної лікарні Леся Возняк.

«Я довіряю цій вакцині на 99%. Відколи дізналася, що до нас прибуде вакцина, вирішила вакцинуватися. Старалася бути спокійною, не панікувати. Знаю, що можуть бути побічні ефекти, але готова до цього. Переконана, що вакцинація потрібна, бо це єдиний спосіб зупинити пандемію коронавірусу», — пояснила вона.

В Одеській області першу вакцину ввели лікарю-інфекціоністу, завідувачу дитячого відділення Одеської міської інфекційної лікарні Сергію Костенку.

Першою у Донецькій області вакцину отримала медсестра палати інтенсивної терапії відділення анестезіології та інтенсивної терапії Багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування міста Бахмут Тетяна Волкова.

У Волинській області перше щеплення зробили лікарю-пульмонологу та завідувачу інфекційного відділення № 2 Волинської обласної лікарні Олегу Яковенку.

У Львівській області першими від коронавірусу вакцинувалися керівник Львівської обласної клінічної інфекційної лікарні Сергій Федоренко та завідувач 4-го відділення Львівської обласної інфекційної лікарні Таміла Алексанян.

У Дніпропетровській області першими вакцину отримали медики 21-ї інфекційної лікарні у Дніпрі. Вакцинацію почали із завідувача інфекційного відділення, 70-річного Анатолія Анчишкина.

«Упевнений в необхідності щеплення. Зараз мені ввели частинку вірусу. Тепер імунна система вироблятиме антитіла. За місяць — повтор. Ризики від вакцинації незрівнянно менші, ніж від зустрічі з «живим» коронавірусом», — підкреслив він.

У Харківській області вакцинацію почали з медиків Обласної інфекційної лікарні. Першою щеплення отримала завідувач 4-го лікувально-діагностичного відділення Дилара Гарбуз.

На Закарпатті першим вакцину отримав лікар-інфекціоніст Обласної клінічної інфекційної лікарні Степан Карабиньош.

У Хмельницькій області перше щеплення зробили лікарю-реаніматологу Хмельницької міської лікарні Вадиму Свинцицькому.

«Маю надію, що процес вакцинації стане рушійним важелем, що зможе зупинити пандемію у світі, і людство зможе повернутися до такого життя, як було до коронавірусу. Почуваюся цілком задовільно», — прокоментував він.

У Рівненській області першою вакцину отримала медсестра однієї з мобільних бригад Вікторія Пашковська.

У Полтавській області щеплення першому зробили інфекціоністу з Полтавської обласної клінічної лікарні Роману Пономаренку.

У Миколаївській області першим вакцину отримав завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Миколаївського регіонального фтизіопульмонологічного медичного центру Андрій Андрющенко.

У Кіровоградській області серед перших щеплення отримали головний медик області та головна санітарна лікарка регіону. Найпершим же провакцинувався сімейний лікар і член мобільної бригади Ярослав Сушко.

У Чернівецькій області першим вакцинувався дитячий лікар-анестезіолог Олександр Теслицький. Після щеплення він зазначив, що почувається добре.

У Тернопільській області першу вакцину отримала інфекціоніст Ольга Дивоняк.

«Моя чітка позиція, мій вибір на сьогодні — вакцинація. Як інфекціоніст я розумію, що маю бути захищена, аби працювати в медичному колективі, надавати допомогу дітям, бути у строю. Щоб мої рідні теж були здоровими, я мушу вакцинуватися першою», — зазначила вона.

У Херсонській області першим вакцинували завідувача міського інсультного центру Херсонської міської клінічної лікарні ім. Є. Є. Карабелеша Сергія Зайця. Загалом за добу в регіоні щеплення отримали 20 медиків.

  • З 24 лютого в Україні стартувала кампанія з вакцинації препаратом Oxford-AstraZeneca (Covishield), який доставили напередодні. Уже з ранку середи 11 автомобілів із вакциною вирушили в області, щоб доставити її туди. Через особливості логістики деякі міста та області отримали вакцину раніше за інші.
  • За добу після початку вакцинації проти коронавірусу в Україні першою дозою були щеплені 159 людей.
  • Наразі Україна домовилася про постачання понад 17 мільйонів доз вакцин від коронавірусу різних виробників. Першу партію з 500 тисячами доз вакцини компанії AstraZeneca отримали 23 лютого. Очікується ще 1,5 мільйона доз цієї ж компанії. Також уряд придбав 10 мільйонів доз вакцини від коронавірусу компанії NovaVax і майже 2 мільйони доз вакцини китайської компанії Sinopharm. За програмою COVAX Україна розраховує отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer і до 4 мільйонів доз вакцини AstraZeneca.